23 Април 2024, 02:18 Днес (0) | Вчера (13)

Гръцкият премиер поиска промени в спасителни пакет в писмо

29 Юни 2012 11:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 юни 2012, 11:06

Гръцкият премиер Андонис Самарас поиска от партньорите си в Европейския съюз за "необходими изменения" в условията на втория спасителен пакет от ЕС и Международния валутен фонд

 

Гръцкият премиер Андонис Самарас поиска от партньорите си в Европейския съюз за "необходими изменения" в условията на втория спасителен пакет от ЕС и Международния валутен фонд в писмо изпратено до европейските лидери преди Европейския съвет.

В писмото, видяно от агенция "Франс пре", Самарас казва, че новото гръцко правителство "е напълно решено да изпълни задълженията, произтичащи от последното споразумение за спасителен пакет".

"Ще ускоря прилагането на програмата със специален акцент върху приватизацията", пише още новият гръцки лидер, който не можа да присъства на срещата на върха на ЕС заради операция на окото, като Гърция беше представлявана от президента на страната Каролос Папуляс.

В писмото си обаче Самарас призовава спасителният пакет, чрез който бяха отпуснати на Атина допълнителни 130 милиарда евро, да бъде променен, така че да вземе предвид по-голямата от очакваното рецесия.

"Разбира се, има въпрос за някои необходими изменения в програмата, за да бъде контролирана безпрецедентната безработица и спирането на разрушителната рецесия, през която Гърция преминава пета поредна година", подчертава той.

"Това ще осигури това, че всички цели са постигнати", заключва гръцкият премиер.

Самарас е начело на трипартийна коалиция, която иска да договори удължаване на срока за намаляване на дефицита до 2016 г. и поставяне на по-голям акцент върху растежа, за да се преодолее продължаващата вече пета година рецесия.

Кабинетът каза също, че иска да замрази някои реформи като намалението на минималната заплата и по-гъвкавите правила за компаниите, които искат да съкратят персонал. Атина обаче вероятно няма да получи отстъпки от Брюксел, докато тройката международни кредитори не завърши одита на гръцките финанси.

Атина обаче едва ли ще си осигури малко спокойствие преди експертите от т.нар. "тройка" (Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ) не проверят финансите на задлъжнялата страна. Говорител на еврокомисаря по икономическите и паричните въпроси и еврото Оли Рен заяви, че одиторите ще се върнат в Гърция "рано следващата седмица".

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив