27 Април 2024, 01:37 Днес (0) | Вчера (11)

Гърция се стяга за тежки преговори с кредиторите

03 Юли 2012 11:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2012, 11:16
cepolina free photo

Експерти на кредиторите пристигат днес, за да оценяват бюджетното и финансово състояние на страната с оглед на по-нататъшното й кредитиране

Два часа и половина са се съвещавали вчера лидерите на политическите партии, участващи в трипартийната коалиция в Гърция, като са уточнявали линията, която ще следва кабинетът Самарас на предстоящите преговори с "тройката" международни кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ. 

Техни експерти пристигат днес, за да оценяват бюджетното и финансово състояние на страната с оглед на по-нататъшното й кредитиране, съобщават вестниците, цитирани от БТА.

Един от трънливите въпроси, върху които се очаква да се фокусира "тройката", е свързан с искането й за максимално свиване на държавния сектор и за орязване на държавните разходи, коментира в. "Та неа". 

Според изданието ръководителите на трите институции смятали да съсредоточат вниманието си върху закъсненията, които се наблюдавали при рекапитализацията на банките, при либерализацията на пазара на труда и при осъществяване на реформите в данъчната система.

В. "Катимерини" помества списък на десет сектора, в които исканите от кредиторите промени изостават, като приватизациите, бюджета, данъчната система, държавната администрация, затворените професии, служителите на специални заплати, рекапитализация на банките, ликвидността на пазара. Изданията пишат още, че Гърция е получила 1 милиард евро под формата на кредити от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) с уточнението, че парите ще отидат за текущи плащания.

Страната трябваше да получи парите като част от предишния транш от кредитна помощ, отпуснат преди изборите през май и юни, но кредиторите задържаха средствата, за да запазят натиска над правителството на страната. 

Официални представители в Атина успокояват, че наличният финансов ресурс на държавата за момента е в разумни граници и че в хазната има пари до края на юли.

В четвъртък или петък пък се очаква премиерът Самарас да представи програмата на своя трипартиен коалиционен кабинет. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив