18 Април 2024, 06:34 Днес (0) | Вчера (11)

Данък, ако ползваме служебни телефони и коли за лични цели

29 Септември 2015 14:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 септември 2015, 12:53

Целта е да се пресече източването на ДДС

Данък "уикенд" за служебните коли, телефони и лаптопи предлага правителството. Идеята е за служебните вещи, които ползваме и в личния си живот да се начислява данък. А по-голямата цел - да се пресече източването на ДДС, като купуваме автомобили, имоти и техника през фирми. 

Има много случаи, в които някой си купува кола за лично ползване, но я регистрира на фирма, за да си възстанови ДДС-то. Подобни схеми се правят с имоти, офис техника, мобилни телефони. Министерството на финансите обаче иска да пресече тази практика и предлага промени в Закона за ДДС. В тях се казва, че работодателят ще трябва да определи до каква степен имущество на фирмата се използва за лични нужди и до каква за служебни. И съответно да се плати ДДС, когато фирмените вещи имат частно приложение.

Според експерт-счетоводителите това е сериозна административна тежест за бизнеса.

"Проблемът е с единичното закупуване и че всяка стока трябва да се декларира отделно. Това е административната тежест”, коментира Катя Крънчева от Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия.

В законопроекта се казва, че новият регламент ще се отнася за вещи и услуги, примерно мобилни телефони, над 700 лв. И това ще трябва да се заявява предварително в специална декларация - тоест, работодателят ще трябва да прецени колко пъти всеки служител ще ползва фирмения телефон за лични разговори или колко пъти ще ползва компютъра да си проверява личната поща, например. А ако не декларираш, фирмата ще трябва да върне цялото ДДС, което е ползвала за тази стока.

Потвърждава го и Александрина, която работи в частна фирма.

"Доста трудно е да се прецени - колко за работа и колко за лични цели”, казва Александрина.

Този проектозакон ще се обсъжда днес на редовната среща между правителството, синдикатите и бизнеса.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив