29 Март 2024, 00:55 Днес (0) | Вчера (11)

Да си купиш шофьорска книжка в България

18 Декември 2015 17:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 декември 2015, 13:14
Под лиценза на creativecommons

Отдавна се подозира, че в България издават фалшиви шофьорски книжки. По темата писаха и немскоезични медии като "Телеполис". В резултат на тези "сделки" по пътищата има твърде опасни шофьори. Проблем не само за България

Може ли човек да се сдобие с българско свидетелство за управление на МПС, без да има елементарна грамотност и познания по български език? Според служители в Държавна агенция "Автомобилна администрация", в България подобни "сделки" са факт. Този проблем тревожи и страни като Германия и Италия, чиито власти нееднократно са отправяли запитвания към България във връзка със съмнително придобити български шофьорски книжки, коментира Дойче веле.

Правозащитникът Николай Колев–Босия е събрал многобройни документи и свидетелства, предоставени му от служители на агенцията. Според него, те пораждат съмнението за корупционни схеми. Вече пет години към българските и европейските институции се подават сигнали за порочните практики в подготовката на шофьори в България. Засега обаче не е потърсена отговорност на предполагаемите участници в търговията с шофьорски книжки, които се придобиват предимно от слабо грамотни български граждани и установили се в Европа мигранти от Близкия изток, твърдят източниците на информация на Николай Колев-Босия.

Как протича схемата

Пред правозащитника, служители на "Автомобилна администрация" свидетелстват, че въпреки направените промени в начина и реда на провеждане на изпитите на кандидатите за шофьори, процедурата си остава проблематична. Във всяка област има автошколи, които обещават на малограмотни, но финансово обезпечени граждани да получат шофьорско свидетелство, въпреки трудно преодолимия теоретичен изпит. Според работещи в "Автомобилна администрация", за тази "услуга" се плащат 2000 лева. Ако се вярва на тяхната информация, половината от сумата получава автошколата, а по една четвърт си разделят инструкторът от държавната агенция и неговият ръководител.

Източниците твърдят, че кандидат-шофьорите използват миниатюрни слушалки, по които по време на теоретичния изпит чуват верните отговори на въпросите, подавани от съседно помещение от самите автоинструктори. Твърди се още, че над местата на изпитваните са инсталирани специални камери, които улесняват комуникацията между подсказвачи и преписвачи. Днес хартиените листовки вече са заменени с таблети, но това е добре дошло за всички участници в схемата, защото по този начин неграмотните кандидати за шофьори вече не оставят писмени следи за своето невежество, поясняват източниците от "Автомобилна администрация".

Оказва се, че пред сделките с шофьорски книжки има едно-единствено препятствие: става дума за момента, в който купувачът на книжката отива на гишето в КАТ, за да си я получи. Там обаче той (или тя) трябва да представи диплома за завършено основно образование и да попълни кратка декларация. Там се налага и да напише още няколко думи, за да получи свидетелството за правоуправление - в случай че образователният му документ бъде приет за истински, разбира се. Ако обаче не умее да напише дори тези няколко думи и да се подпише под декларацията и разписката за получаване на свидетелството, служителите в КАТ са длъжни да му откажат книжката и да изпратят искане до "Автомобилна администрация" за анулиране на изпита.

Единствено това последно изпитание би могло да попречи на неграмотните и неспособни шофьори да се сдобият с фалшива книжка. Някои обаче преминават някак и през него. И с всеки един такъв нов шофьор опасността за здравето и живота на хората по улиците продължава да расте.

Виновни са автошколите?

Новият шеф на "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов твърди, че в поверената му агенция вече няма корупционни практики. Ключова роля за преодоляването им, според Цветанов, е изиграло въвеждането на компютърни технологии в изпитния процес - като системата за случайно разпределение на служителите на агенцията, изпращани за изпитите в школите. Цветанов не крие, че въпреки "голямата надеждност" на компютърната програма за случайно разпределение, се е наложило тя да бъде изпратена за допълнително сертифициране в Германия. Според него, пълна увереност в качеството на програмата може да има през 2016-та, когато поръчката бъде изпълнена.

Цветелин Цветанов е убеден, че вина за опитите да се издават книжки на кандидати, които не отговарят на законовите изисквания, имат автошколите, обещаващи сигурни положителни резултати за всички кандидат-шофьори. По данни на служители на "Автомобилна администрация" понастоящем успеваемостта в българските автошколи е около 70 % - или много по-голяма, отколкото в развитите страни. Според експерти с многогодишен опит, след завършване на курсовете реално не повече от половината курсисти могат да изкарат свидетелства за управлениe на МПС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив