20 Април 2024, 19:02 Днес (0) | Вчера (10)

Два посредника са в подножието на петте процента от ДЗИ

12 Август 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

След вчерашния приватизационен аукцион за продажба на акциите на ДЗИ вече се оформя втори кръг от инвеститори, които имат реална възможност да атакуват границата от 5% от капитала на дружеството.

Тя дава право за отправяне на съдебни искове за нанесени щети от мениджмънта на застрахователя, както и за назначаване на контрольор, който да следи счетоводните отчети.

Над половината от изкупените във вторник 77 490 книжа, или 2% от капитала на дружеството, бяха купени от клиенти на инвестиционните посредници "Карол" и "Първа ФБК".

Така те притежават вече съответно 2.36% и 1.985% от общия брой акции на ДЗИ. "В момента купуваме както за български, така и за чуждестранни клиенти", заяви управителят на "Първа ФБК" Тодор Брешков. Той смята, че ако се наложи, е напълно възможна коалиция между част от основните миноритарни акционери. "Това е съвсем естествено, тъй като интересите ни са еднопосочни", твърди и Николай Мартинов от "Карол".

Според него клиентите на двата посредника ще достигнат съвсем скоро петте процента.

В понеделник почти такъв дял беше поет и от клиент на "ING банк". Според анализатори причината големите инвеститори да се въздържат от покупките на повече от 5% от капитала на ДЗИ е текст в Закона за застраховането. Той гласи, че акционерите в такива компании са длъжни да уведомят предварително Комисията за финансов надзор за намерението да увеличат участието си. Преди дни тази информация излезе в няколко медии, както и в сайта на фондовата борса, като вестниците изтълкуваха, че никой няма право да купи над 5 процента. Истината е точно обратната, заявиха експерти от финансовия надзор. Според тях Законът за ценните книжа е с предимство при този род сделки.

Затова и инвеститорът може първо да придобие акциите и след това да поиска разрешение. Това означава, че за ING няма проблем да повишава участието си над 5 процента.

За днешния аукцион остава да се пласират малко по-малко от 9% от капитала на ДЗИ. Както се знае, собственик на 80% от дружеството е фирмата на Емил Кюлев "Контракт София", която отново не участва пряко в наддаването. Средната цена вчера спадна от 65 лв. на 57.15 лева.

В сравнение с ДЗИ интересът към "Нефт и газ" беше доста по-малък от понеделник. Тогава котата от 34% беше превзета от клиент на Централна кооперативна банка, която се контролира от варненската икономическа група ТИМ. Вчера бяха изкупени 6120 акции на дружеството на цени между 76 лв. и 80.13 лв. за бройка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив