18 Април 2024, 22:31 Днес (11) | Вчера (11)

Делян Добрев сезира главния прокурор за особени залози върху сметките за ток

11 Март 2013 16:07 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 март 2013, 15:58
Под лиценза на creativecommons

По своята същност договорите представляват залог на сметките на всички потребители в България срещу вземането на кредит за строителство или рехабилитация на тези две централи

Министърът на икономиката в оставка Делян Добрев съобщи на извънредна пресконференция, че ще поиска главният прокурор Сотир Цацаров да прецени законни ли са учредените особени залози на вземания по дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3, наричани напоследък американските централи.

 

Самият Добрев обяви, че той днес установил съществуването на особените залози. При сключените договори се предвижда, че ако НЕК бъде обявена във фалит и не може да плаща за електроенергията на двете централи (договорите са за 15 години и са сключени при правителството на Иван Костов), приходите им се гарантират с тези от електроразпределителните дружества. Към онзи момент те все още не бяха приватизирани.

По своята същност договорите представляват залог на сметките на всички потребители в България срещу вземането на кредит за строителство или рехабилитация на тези две централи. Залозите не са били използвани досега. Добрев се учуди защо е трябвало да се учредяват, вместо НЕК да вземе заемите, а не самите компании, в чиято полза са били учредени.

Той упрекна и министрите, подписали залозите, че не са оповестили това на обществото в момента, в който се е случило.

Договорът за ТЕЦ "Марица-изток 3" е сключен през 2002 г. и е под формата на писмо, подписано от изпълнителния директор на НЕК и от изпълнителния директор на "Марица-изток 3" АД.

За ТЕЦ "Марица-изток 1" договорът е от 2005 г. и е сключен с американската компания AES с разрешение от министъра на енергетиката Румен Овчаров. Предмет на залога са бъдещите вземания на НЕК от "Електроразпределение - Варна" АД и "Електроразпределение - Пловдив" АД.

За другата централа – "Контур Глобал Марица-изток 3" (бивша ТЕЦ" Марица-изток 3"), са заложени 43% от 3-те дружества.

Добрев определи тези действия на предшествениците му като "много странни, най-малкото от морална гледна точка, защото са осигурили гаранции на инвеститора от страна на всички потребители на електроенергия в България за една инвестиция. При положение че се прави особен залог на бъдещи вземания – тъй като рискът се носи от всички потребители, съответно от НЕК - защо тези централи не са построени от самата Национална електрическа компания, при положение че тя осигурява кредита?"

Според Добрев няма логика хем държавата чрез НЕК да е сключила дългосрочни договори за изкупуване на енергията от двата теца, хем да е учредила особен залог.

Според договореното парите влизат в специална сметка – една в Корпоративна търговска банка и друга – в "Париба", и от тази сметка, вместо да отидат в НЕК, отиват в AES и в "Контур Глобал", ако НЕК спре да плаща, обясни схемата Добрев. Той посочи, че от началото на 2012 г. до края на оставащия период изчислената сума на залозите е 13.188 млн. лв.

Енергията в чужбина е по-евтина, отколкото енергията в България, коментира още Добрев.

"Не знам дали има внос на енергия, но ако има внос на енергия, тя е за свободен пазар, а не за регулирания пазар. Предприятията могат да избират откъде да купуват тяхната енергия – дали от България, дали от чужбина", каза Добрев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив