29 Март 2024, 17:36 Днес (12) | Вчера (11)

Депутатите приеха на първо четене сезонната "Гражданска отговорност" за рокери

15 Декември 2016 10:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 декември 2016, 11:27

Второто четене ще мине задължително преди края на 43-тото Народно събрание, увери Делян Добрев

Рокерите са на крачка да постигнат победа като неформално обединение у нас. Днес Народното събрание прие на първо четене искането им за сезонна "Гражданска отговорност".

Депутатите приеха, че водачи на мотоциклети, мотопеди, каравани, кемпери и други сезонни МПС, които сега са задължени да сключват годишна гражданска застраховка, вече могат да имат полици "Гражданска отговорност" за по-малко от 12 месеца, но за не по-малко от 30 дни.

Делян Добрев от ГЕРБ коментира пред журналисти в кулоарите на парламента, че на второ четене законопроектът ще се гледа или непосредствено преди коледните празници, или в началото на януари 2017 г., но задължително преди края на 43-тото Народно събрание, предаде БТА.

Така рокерите ще могат да карат със сезонна "Гражданска" през новия мотосезон.

Припомняме, спешната промяна в Кодекса за застраховането, която да удовлетвори исканията на мотористите, беше внесена в Народното събрание през юли т.г. Законопроектът леше подписан и внесен от депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок Делян Добрев, Мартин Димитров, Петър Славов, Пламен Манушев, Данаил Кирилов и Валентин Николов.

В мотивите вносителите посочиха, че не е справедливо собствениците на мотоциклети и други дву- и триколесни возила да плащат задължителната застраховка за период, през който не ползват превозното средство. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи също обявиха, че за моторите и караваните сезонната застраховка е добра възможност да плащат само за времето, през което ползват возилата си.

От Асоциацията на българските застрахователи се възпротивиха остро на искането и официално обявиха, че 76% от рокерите са без застраховки в началото на мотосезона. Те посочиха, че дерегистрацията ще създаде дисциплиниращ ефект, а онези, които протестират, са традиционно незастраховащите се притежатели на мотоциклети.

И Гаранционният фонд се обяви категорично против идеята за сезонна "Гражданска отговорност" за мотоциклетистите, тъй като не я намира за оправдана. Тя била опасен прецедент и би довела до непредсказуеми и необосновани плащания от страна на Гаранционния фонд, съобщи в интервю за в. "Застраховател прес" Борислав Михайлов, председател на УС на Гаранционния фонд. Той подчерта, че може да се окаже, че такава мярка е в противоречие с предвиденото в Моторните директиви, което крие риск от нарушаване правото на ЕС.

По данни на Пътна полиция, само регистрираните мотоциклети са над 150 000.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив