20 Април 2024, 12:00 Днес (0) | Вчера (10)

Депутати свалят банковите такси

28 Септември 2016 09:00 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 септември 2016, 08:51

Работодателите настояват да се премахне сливането на празници

Парламентарната икономическа комисия е поканила на среща ръководството на БНБ, за да обсъдят проблема с многобройните такси, които събират търговските банки. Това съобщи председателят на икономическата комисия в Народното събрание Петър Кънев пред бизнеса в Троян. Целта на форума "ДА! На българските региони - ТРОЯН", организиран от "Стандарт" и КРИБ, бе да се състави план за икономически растеж, привличане на чужди инвестиции и решаване на проблема с младежката безработица. "Стандарт" събра на една маса изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов, зам.-директорката на Българска агенция за инвестиции Маджиде Ахмедова, главния редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова, председателя на икономическата комисия в парламента Петър Кънев, зам.-председателя на комисията по култура Ирена Соколова, народните представители от ГЕРБ Георг Георгиев и Иван Миховски, за да обсъдят заедно с компании от региона възможностите за икономическото развитие на Троян. Дискусията е петнадесетата по ред от националната кампания на в. "Стандарт" и КРИБ "ДА! На българската икономика".

Всяка банка си е въвела различни такси и трябва да намерим начин как те да бъдат ограничени, заяви Петър Кънев. По думите му проблемът е голям за българския бизнес, за всяко нещо трябва да плащаме, дори и ако нямаме дълг към банката, ни искат такса за изваждане на удостоверение за това, каза Кънев и цитира, че в същото време търговските банки се хвалят с печалба от над милиард лева за първото полугодие на годината.

Ще забраним арбитражните съдилища да отсъждат дела между физически лица и фирми, съобщи още Кънев и допълни, че се подготвя законодателна поправка за решаването на проблема. В момента масово дружества като топлофикациите съдят своите битови абонати, без хората изобщо да знаят.

В помощ на бизнеса парламентарната икономическа комисия ще дискутира с КЕВР и намаляване на пречките за свързване с националната електрическа мрежа. Друга инициатива на икономическата комисия е да се намалят административните пречки за малките и средни предприятия и най-вече за микропредприятията. Над 70% от фирмите в България са микропредприятия с персонал до 9 души. Това е гръбнакът на икономиката и трябва да се предприемат мерки за намаляване на административната тежест за тях, посочи Петър Кънев. Според него бизнесът е обрасъл с безумни изисквания като например само за охрана на труда фирмите трябва да поддържат 28 различни вида документи. Петър Кънев припомни, че вече са премахнати някои от бумагите, които трябва да поддържат малките фирми, като например графици за планиране на отпуските, облекчения в счетоводството, както и забраната на работодатели да освобождават работници, изпълнили условията за пенсиониране. Една от следващите мерки, за която настоява бизнесът, е да се  премахне сливането на празничните дни с уикенда, при което се получават няколкодневни почивки. Това за туристическия бранш е добре, но туризмът е само 8% от останалия бизнес, за който сливането на празниците е голям проблем, заяви Петър Кънев. Само преди няколко дни четирите работодателски организации - КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП - са изпратили протестно писмо до парламента с искане да се преустанови практиката Министерски съвет да обединява официални празници на държавата с почивните дни в събота и неделя и по този начин да се получават по няколко поредни почивни дни. Тази година през май например е имало 18 работни дни и 14 почивни, са посочили работодателските организации.

Законът за професионалното образование позволява разкриването на паралелки според желанията н местния бизнес. Така депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев, член на образователната комисия в НС, отговори на предприемачите от Троян, които се оплакаха от недостиг на кадри. Компаниите пък могат да правят учебни кабинети и сами да подготвят кадрите си, допълни Ирена Соколова. Много от младите хора не са мотивирани за работят, трябва да ги стимулираме да бъдат предприемачи и да инвестират в себе си, заключи Георгиев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив