29 Март 2024, 03:48 Днес (0) | Вчера (11)

Десетина гърци на ден питат как да отворят фирма у нас

24 Октомври 2017 09:15 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 октомври 2017, 09:16

Възползват се от по-доброто ни данъчно облагане

Всеки ден в българското ни посолство в Гърция се обаждат от 5 до 10 гръцки граждани. Интересът им най-често е насочен към изнасяне на бизнеса им у нас, като регистрират фирми у нас или питат за данъчно жителство, научи "Монитор”. Процесът на икономическа миграция на фирмите от Гърция към България не е от вчера. "Това са най-вече малки и средни фирми в областта на услугите, търговията и производството, които се изнасят към България с цел по-благоприятно данъчно облагане”, коментираха от Министерство на икономиката. Основно се разполагат в Южна България – Петрич, Благоевград, но има и в Пловдив. Гърция е сред първите пет най-значими инвеститори в България. Икономическият ефект от установяването на малки и средни предприятия не бива да се подценява, тъй като дори в сферата на търговията, създадените фирми освен, че откриват работни места и плащат данъци и осигуровки, се занимават предимно с износ на произведени в България стоки както за Гърция, така и за други страни от ЕС или за трети страни, използвайки разработени от предишната им дейност в Гърция канали за дистрибуция. Според търговско-икономическата ни служба в Гърция изнасянето не е само на фирми, а и на граждани. Те преместват данъчното жителство у нас, което води до загуби на гръцката държава. Тя от своя страна реагира с нови административни мерки. Една от тях е депозираното желание пред нашата държава за промяна в спогодбата за двойното данъчно облагане.

"В момента гръцката страна се опитва да влияе на пазара с непазарни действия, което води до обратен ефект. Властите в Гърция увеличават бюрокрацията и контрола, а не се стремят към конкурентни мерки, за да направят непривлекателно бягството на капитали”, коментираха представители на гръцкия бизнес пред "Монитор”.
Сектори и отрасли, към които има интерес от гръцки, както и от смесени с гръцко участие фирми са селско стопанство и хранителновкусова промишленост, туризъм, транспорт и логистика и строителство. България според големите фирми за данъчни консултации в Солун е отбелязала 30% годишно увеличение на броя на гръцките фирми и работници, регистрирани през първата половина на годината, пише гръцкият вестник "Катимерини"по темата.
Предприемачи, които са се преместили в България, обясняват, че ако не са направили това са щели да натрупат огромни дългове и щеше да останат неспособни да платят на доставчици и банки.
Последните данни показват, че гръцките предприятия, регистрирани в Кипър, са нараснали с 77% през миналата година от 2015 г. насам. Но гръцкото издание не посочва броят им. Консултантите от одиторската фирма отбелязват, че тенденцията се увеличава. От 1012 гръцки фирми и лица на свободна практика, които се преместват в Кипър през 2015 г., броят им се увеличи до 1799 през 2016 г.
Последните данни показват, че в България има около 15 000 гръцки компании, въпреки че зам.-министърът на финансите Катерина Папанациу заяви по-рано този месец, че 8 от 10 гръцки фирми в България имат регистрационен номер, но нямат дейност, за да се избегнат данъците.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив