20 Април 2024, 08:01 Днес (0) | Вчера (10)

Деца помагат технологично на възрастните хора

26 Ноември 2012 16:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 ноември 2012, 16:34

Децата работят върху въпроси, свързани със затруднения достъп до ралични места, самотата при възрастните, Алцхаймер

13 отбора, съставени от 120 българчета на възраст между 10 и 16 години, премериха сили във второто издание в България на състезанието по роботика FIRST LEGO League. Най-добре се представиха децата от KASAPIN40, които продължават напред в състезанието и ще представят страната на полуфиналите в Словакия в началото на декември, а при успех и на финалите в Obrigheim, Германия на11-12 януари 2013 г.  Наградата връчи Моника Ковачка-Димитрова, представител на ръководния екип на SAP Лабс България.
Темата, върху която работят всички отбори по света тази година е Senior Solutions – Проблеми на хора от третата възраст. Освен съревнование с построените от децата роботи, всеки един отбор трябва да разработи проект и да даде решения на проблем, свързван с темата на състезанието. Отборите се справиха отлично с тази задача и не просто представиха проектите си, а  голяма част от тях бяха и в процес на разработка.
„В надпреварата тази година се включиха за първи път както изцяло дамски отбор, така и представители на град Варна. Доволни сме от интереса и развитието на състезанието в България през тези първи две години. Както всяка година, отборите трябва да дефинират проблем, свързан с основната тема, да измислят и разработят решение на този проблем, след което да го разпространят сред повече хора. За нас всички отбори се справиха отлично и имат чудесни проекти и решения за хората от третата възраст”, споделя Кирил Митов от Училище по роботика „Робопартанс”, организатори на състезанието в България.
Връзката между поколенията, самотата при възрастните хора, затрудненият достъп до различни места, затрудненото придвижване, Алцхаймер са част от проблемите, върху които децата работят. Част от решенията, до които стигат, включват устройства под формата на гривна или диадема, които следят кръвното налягане и изпращат данни до медицински центрове, напомнят за вземането на медикаменти, следят вълните на мозъка и ги трансформират в сигнали.
Самотата при възрастните хора и засилването на връзката между поколенията също са разпознати от младите като проблем, за който, например, деца от Националната природо-математическа гимназия предлагат да се разисква в клуб в училището и да се въведат обучения по темата като допълнителни занимания към учебната програма. Други пък създават Facebook събитие „Да посетим баба и дядо”, което ще се проведе на 1 декември.
А какво ще кажете за софтуер, който дава живот след смъртта? Идеята, която разработват децата, се основава на програма, в която всеки може да въведе някакво желание, послание или знание, което иска да предаде и да остане след смъртта му. Проблемът на адаптирането на възрастните хора към новите технологии също е подет от един от отборите, който предлага разработване на опростена операционна система, свързана с личния лекар, аптека, заплащането на сметки и др.
За улесненото придвижване на възрастните хора също е помислено, като деца разработват бастун, който да е стабилен на хлъзгава повърхност, ходенето да става по-лесно посредством зъбно колело, а материалът, от който се изработва, да е достатъчно лек и в същото време стабилен, за да не уморява ръката. Други от тях пък създават роборъка, която имитира движенията на човек посредством протеза. Протезата засича движенията и ги изпраща чрез bluetooth устройство на роборъката.
Основни спомоществователи на състезанието и децата за втора поредна година са SAP Лабс България и SAP AG, както и Булсатком, Телерик и Ciela.
За всеки от отборите се грижат по двама ментори, които на доброволни начала помагат и напътстват участниците. Тази година менторите са от SAP Лабс България, Robopartans, Телерик, Технологично училище Електронни системи, Johnson Controls и 3DC.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив