28 Март 2024, 14:10 Днес (8) | Вчера (12)

Днес НС трябва да избере Застрахователен надзорник и член на КФН

23 Юли 2020 12:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 юли 2020, 12:24
КФН

Кандидати за поста са Владимир Савов – за застрахователния надзор, и Петър Джелепов – за член на КФН

Днес трябва да станат ясни новите управляващи лица в КФН.  Изборът на заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Застрахователен надзор" и на член на Комисията за финансов надзор, подпомагащ политиката й по анализ и оценка на рисковете на финансовите пазари, усъвършенстване на надзорната практика и защита на интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица, е заложен като точка пета в работата на народните представители.
Кандидати за поста са: Владимир Савов – за застрахователния надзор, и Петър Джелепов – за  член на КФН. Преди три дни бюджетната комисия  в парламента даде положително становище за кандидатурите. На открито заседание на 16 юли т.г. членовете на комисията проведоха изслушване с кандидатите, предложени от председателя на КФН Бойко Атанасов.
Владимир Савов познава КФН. Той беше член на КФН до 20 януари т.г., когато подаде оставка четири дни преди да изтече неговият мандат с мотива преминаване на друго работно място. През ноември 2014 г. Савов изпълняваше временно правомощията на подалия оставка заместник-председател, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност”, Николай Попов. През 2018 г. той изпълняваше и функцията на застрахователен надзорник, след като тогавашният ръководител управление "Застрахователен надзор"-Ралица Агайн-Гури подаде оставка заради казуса с фалиралото кипърско застрахователно дружество "Олимпик".
В периода 1993 г. – 1998 г. Владимир Савов е работил в "Уникредит Булбанк” като мениджър "Кореспондентски отношения с чужбина”. През 1999 г. той провежда стажове в департаменти "Централна и Източна Европа” и "Глобални депозитарни разписки” в The Bank of New York, Лондон. От 2000 г. до 2009 г. е в Москва, където работи първоначално като старши анализатор в Brunswick UBS, а от 2003 г. до 2006 г. е заместник-директор и впоследствие директор в банка Уралсиб Капитал. В периода 2006 г. - 2009 г. е директор на департамента за анализи в инвестиционната банка Credit Suisse, а от 2009 г. до 2013 г. е управляващ директор, началник на аналитичния департамент във финансова корпорация "Откритие” – най-големият частен финансов холдинг в Русия.

Преди седмица Савов представи пред депутатите своята концепция за развитие на застрахователния надзор. В нея той посочи, че са нужни решителни и бързи действия в няколко посоки. Едната е мониторинг на кризата, причинена от коронавирусната пандемия и гъвкавост по отношение на сроковете на надзорно отчитане, в съответствие с Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване - ЕИОПА. Като втори важен приоритет за управлението Савов открои практическото въвеждане на системата "Бонус-малус" в автомобилното застраховане. Трета по важност той постави задачата за изготвяне на методика и наредба за определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди вследствие на телесни увреждания или смърт. Като особено важен акцент Савов открои и въпроса за дигитализация на процесите и услугите и възможността за представянето им от разстояние.

Другият кандидат - Петър Джепелов, е изпълнителен директор и член на УС на "Общинска банка" АД. Той посочи като важни развитието на основни процеси в работата на КФН, като: анализ на рисковете в небанковия финансов надзор; защита на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица; развитие на финтех и особено в светлината на коронавируса. Преди Общинска банка Джелепов е работил в Интернешънъл асет банк, Райфайзенбанк, Сибанк и ОББ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив