28 Март 2024, 18:49 Днес (11) | Вчера (12)

Днес изтича мандатът и на Застрахователния надзорник

24 Януари 2020 15:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 24 януари 2020, 15:14
КФН

Регулаторът остава и без човек начело на важен ресор и то в момент, когато се чака да бъде обявен окончателният вариант на системата бонус-малус, отлагана за пореден път

Днес изтича мандатът и на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление "Застрахователен надзор". Към момента постът се заема от Илиана Христова, избрана от парламента на 10.04.2019 г. за 10 месеца, за да изкара мандата на своя предшественик Ралица Агайн, която подаде оставка. По закон, ако мандат на член на комисията бъде прекратен предсрочно, на негово място се избира друго лице за остатъка от определеното време. Припомняме, Агайн беше избрана от Народното събрание на 24 януари 2014 г. с шестгодишен мандат, но подаде оставка през август 2018 г. заради казуса "Олимпик". Постът остана по-дълго вакантен, което доведе до критики от Европейската комисия през февруари м.г. и в крайна сметка Христова бе предложена през март и избрана през април 2019-та.

Така, заедно с оставката преди дни на Владимир Савов като член на КФН сега Регулаторът остава и без човек начело на важен ресор, какъвто е застрахователният и то в момент, когато се чака да бъде обявен окончателният вариант на системата бонус-малус, отлагана за пореден път. Законодателят обаче е помислил и за такива случаи, когато мандат изтече, а все още няма предложен и избран нов човек: членовете на комисията продължават да изпълняват функциите си до встъпване в длъжност на новите членове, така че ресорът ще има ръководител до назначаването на редовен, а това положение без пробем може да се проточи доволно дълго, както се е случвало и в миналото.

Според Закона за КФН Народното събрание избира членовете на комисията по предложение на председателя й. Мандатът на членовете на комисията е 6 години. Изборът на нови членове на комисията се произвежда не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на мандата на действащите членове.

При напускането на Владимир Савов председателят на КФН Бойко Атанасов каза, че е предприел действия за представяне на кандидатури за нов член на Комисията пред народните представители, като акцентът ще е върху опита и уменията, както и върху добрата репутация на личността. Сега Атанасов трябва да предложи кандидатурата и на нов Застрахователен надзорник. ИНСМАРКЕТ изпрати запитване до КФН във връзка с казуса и очаква отговор оттам. Какви ще са новите членове, предстои да видим.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив