29 Март 2024, 07:47 Днес (0) | Вчера (11)

Допитване: Киберрискът е опасност №1 за световния бизнес

16 Януари 2020 11:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 януари 2020, 11:08

Все повече нараства зависимостта на компаниите от ИТ-системите и необходимостта от опазване на информацията

Киберинцидентите представляват най-големият риск за бизнеса в света. На второ място се нарежда постоянната главна заплаха – прекъсване на бизнеса (BI). Това сочи последното девето проучване "Барометър на рисковете Allianz 2020", провеждано ежегодно от Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS). В най-новото изследване са участвали над 2700 експерти по управление на рисковете от над 100 страни. Според 39% от респондентите киберинцидентите представляват най-значителният риск в момента. Преди седем години този риск заемаше 15-то място с 6% респонденти, които са го посочили като значим. От AGCS обясняват промяната с нарастващата зависимост на компаниите от ИТ-системите и необходимостта от опазване на информацията.

След седем години на върха, рискът прекъсване на бизнеса остава на второ място, като продължава да бъде ключов проблем, свързан с цифровизацията и гражданските вълнения, които създават нови причини да прекъсване на работа и загуба на приходи. От AGCS отбелязват, че тенденцията към все по-крупни и по-сложни загуби от BI остава неизменна, а причините стават все по-разнообразни: от пожари, взривове или стихийни бедствия до цифрови вериги на доставките или даже политическо насилие. "Цифровите вериги на доставките и платформите днес обезпечават пълната прозрачност и проследимост на стоките, но, примерно, един пожар в центъра за обработка на данните, някакво техническо прекъсване или взлом  могат да доведат до колосални загуби за редица компании, които разчитат и използват една и съща система и които не са в състояние да преминат към ръчно управление на бизнеса", коментира Раймон Хогендурн, глобален шеф  на отдела за имуществени и инженерни претенции в AGCS.

Ето и 10-те основни риска, посочени в изследването:

1. Инциденти в киберпространството (например, киберпрестъпност, прекъсване работата на  ИТ-службите, изтичане на данни)

2. Прекъсване на бизнеса (включително на веригата на доставките)

3. Изменения в законодателството и регулациите (например, търговски войни, тарифи, икономически санкции, протекционизъм, Brexit, разпад на еврозоната)

4. Природни катастрофи (например, урагани, наводнения, земетресения)

5. Развитие на пазара (например, волатилност, усилване на конкуренцията / нови участници, сливане и поглъщане, стагнация на пазара, колебания на пазара)

6. Пожар, взрив

7. Климатични промени

8. Загуба на репутация или ценност на бранда

9. Нови технологии (например, въздействие на изкуствения интелекта, автономни транспортни средства, 3D-печат, Интернет на нещата, нанотехнологии, блокчейн и др.)

10. Макроикономически промени (например, парично-кредитна политика, програма за твърди икономии, повишаване цените на суровините, дефлация, инфлация).

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив