28 Март 2024, 13:36 Днес (7) | Вчера (12)

До средата на годината ще има яснота за пенсионната реформа

07 Април 2014 15:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 април 2014, 15:47

До средата на годината трябва да стане ясно как ще изглежда пенсионната реформа. това обяви във Велико Търново финансовият министър Петър Чобанов

До средата на годината трябва да стане ясно как ще изглежда пенсионната реформа. това обяви във Велико Търново финансовият министър Петър Чобанов. Той отбеляза, че предстои широко публично обсъждане, съвместно със синдикати и работодатели, през коя година може да бъде изравнено пенсионирането по възраст при мъжете и жените.

Една от първите стъпки на това правителство след като дойде на власт беше да обяви заден ход по приетата вече пенсионна реформа от предишните управляващи. Според нея от началото на годината трябва да влезе в ход планът за поетапно увеличаване на възрастта за пенсиониране с четири месеца на година. Така до 2020 г. възрастта за пенсиониране на жените трябваше да стигне 63 години и 65 г. - за мъжете.

Чобанов обяви още, че предстои преразглеждане и на критериите и методиката, по които се формират субсидиите за общините. Това ще бъде в рамките на цялостната реформа за общинската децентрализация.

През следващата година за общините ще бъдат отделени допълнителни 100 млн. лв., съобщи още Чобанов. По думите му тези средства ще бъдат разпределени за изравнителната субсидия, в която е включена издръжката на общинските администрации, както и за субсидиране на капиталовите разходи, общинските пътища и снегопочистването.

Той уточни, че 20 млн. лв. от сумата ще бъде формирана от собствените приходи на общините, а останалите 80 млн. лв. - от държавния бюджет.

Във Велико Търново министърът на финансите Петър Чобанов иглавният изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Димо Спасов се срещнаха с представители на бизнеса и представиха възможностите на банката за кредитиране на малкия и средния бизнес.

"За една година е налице успокоение на бизнес средата, а това означава, че е време за инвестиране", каза след срещата с бизнеса министър Чобанов.

Той посочи, че представителите на бизнеса са дали добра оценка за работата си с приходната агенция, но все още междуфирмената задлъжнялост е голяма. По данни на Министерството на финансите, реалистично събираемите дългове са в размер на 1.6 млрд. лева. За да бъдат събрани, е изготвена програма за разсрочване на вземанията, отбеляза министърът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив