28 Март 2024, 13:55 Днес (7) | Вчера (12)

Държавата и работодателите обсъждат проблемите на неформалната икономика

25 Септември 2018 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 септември 2018, 09:27

Държавата трябва да засили контрола върху недекларирания труд, според КНСБ

Президентът на КНСБ Пламен Димитров и социалният министър Бисер Петков ще открият конференция на тема "Неформална икономика и недеклариран труд". В нея ще участват представители на Министерството на финансите, НАП, НОИ, Агенцията по заетостта, работодателски организации. Сред гостите е евродепутатът Георги Пирински, предаде БНР.

На форума ще бъдат дискутирани международните и национални измерения на проблема, както и добрите практики. По време на конференцията ще бъдат представени данни за заетите в сивата икономика работници в България, както и мерки за справянето с този проблем в икономиката. Една от важните инициативи е европейската платформа за борба с недекларирания труд. Тя обединява усилията на ЕК, социалните партньори и националните органи на държавите членки.

КНСБ смята, че е необходимо по подобие на европейската платформа да се създаде и национална платформа за засилване на сътрудничеството на институциите, социалните партньори и неправителствени организации за противодействие на недекларирания труд.

Според Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ, европейската платформа за недекларирания труд не се прилага. "Поради естеството си тя е насочена към координация, а не толкова към сивата икономика и към недекларирания труд. На хоризонта обаче се задава единен европейски орган, който конкретно ще следи какво става с отделните държави. Трябва също да засилим присъствието на държавата при контрола. Предлагаме мерки в тази посока. За нас е важно да продължават усилията срещу неизплащането на заплати и неплащането на осигурителни вноски", отбеляза Чавдар Христов в ефира на БНР.

Относно работещите в чужбина той допълни, че "още на изхода от България може да е ясно къде отиват хората, вместо после да търсим информация от други държави. Грижата за работещите наши сънародници в ЕС трябва да е същата, както за тези, които работят тук. Има доста прояви, които позволяват да се види дали законът не е достатъчно добър или не се спазва. Трябва да се търсят онези оптимални решения, които да водят до все повече изсветляване." 

Христов подчерта, че вече масово са въведени разплащания през банки. Тази година за пръв път се появи темата за електронно трудово досие и тя тепърва ще се допълва.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив