19 Април 2024, 20:45 Днес (10) | Вчера (11)

Държавата ще насърчава плащането на данъци и с лотария

18 Септември 2015 15:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 септември 2015, 13:15
Под лиценза на creativecommons

Министерството на финансите е публикувало за обществено обсъждане стратегия до 2017 г., с която да подобри събирането на данъци и други осигуровки, да свие сенчестата икономика и да намали разходите по прилагането на законите

Министерството на финансите и НАП ще провеждат лотария с касови бележки като печелившите ще получават с предметни награди.

Това е записано в плана за действие на Министерството на финансите по изпълнението на Единна национална стратегия за повишаване събираемостта на приходите, справяне със сенчестата икономика и намаляване на разходите за спазване на законодателството, придружена от план за действие. И двата документа, които обхващат периода 2015-2017 г., са публикувани за обществено обсъждане на сайта на министерството.

В документите не се посочват повече детайли за лотарията. Това обаче няма да е нова практика за НАП. В началото на годината приходната администрация организира томбола, с която раздаваше таблети. Тя бе насочена към учениците.

НАП ще общува повече електронно

Планът за действие предвижда още опростяване на формулярите и процедурите, по които НАП работи с клиентите си. Предвижда се и да се засили дейността на агенцията по издаване и получаване на документи по електронен път, а сайтът на приходното ведомството да се превърне в единна точка за предоставяне информация за наличие или липса на задължения за републикански и местни данъци.

В плана влиза и това да се насърчи използването на електронните фактури като ще се разработи и единен стандарт за тях. Тези фактури ще бъдат задължителни при обществените поръчки. На сайта на НАП пък ще има платформа за електронно фактуриране.

В документите има значителен брой мерки, които са насочени към това да се държи контакт с длъжниците към бюджета, за да се повиши събираемостта. Така например е предвидено ранно влизане в контакт с компании и физически лица с просрочени задължения чрез "меки способи" без да се посочва какво означава това.

Как ще се смалява сивата икономика  

В документите Министерството на финансите е предвидило поредица от мерки, с които разчита делът на сивата икономика да се свие. Посочват се данни на НСИ, според които делът на сивата икономика е едва 13 на сто от БВП. Това е около три пъти по-малко отколокто дават оценки и анализи на неправителствени организации като например ОИСР, която дава на сенчестата икономика около 30 на сто дял в БВП на България.

Министерството цитира и анализ, според който този дял непрекъснато спада, но признава, че у нас той е най-висок сред всички страни от ЕС.

Затова се предлага да се правят анализи и периодични оценки на сивата икономика, приемането на стратегия за управление на риска от неспазване на данъчното и осигурителното законодателство, прилагане на специфични мерки за подобряване на събираемостта на задълженията - като например поддържането на непрекъснат контакт и мониторинг върху компании с дългове, които формират значителен дял от икономиката на страната.

Една от мерките по тази точка е вече в ход - Министерството на финансите вече предложи с текстове в преходните и заключителните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане да се намали таванът на плащанията в брой - на 5 хил. лв.

За справяне със сенчестата икономика се предвиждат промени в Закона за акцизите. По тази линия е предвидено увеличаване на акцизните ставки за тежки и маркирани горива, промяна в условията за независима малка пивоварна, забрани, свързани с акционери, собственици и управители на лица с неуредени задължения към бюджета.

Предвижда се още и разширяване обхвата на въведения механизъм за контрол на доставките и движението на акцизни стоки (в момента само за течните горива), чрез включване на още две групи акцизни стоки - алкохол и тютюневи изделия.

Министерството на финансите предвижда и да се работи, за да се намали обществената търпимост към сенчестата икономика. За целта ще има "единни информационни кампании за популяризиране на негативите от участието в сенчестата икономика, ползите от данъци, възможни санкции, както и за повишаване осведомеността сред всички заинтересовани публично и частно правни субекти, както и физическите лица за настъпващия негативен ефект от експлоатацията на механизмите за осъществяване на данъчните измами и за вредоносния резултат, настъпващ за националната икономика".

Всъщност Министерството на финансите вече подкрепя една такава кампания, макар и тя да не е изготвена и разпространявана от държавен орган. Това е кампанията на "Булгартабак холдинг" срещу покупката на контрабандни цигари.

Трудовият пазар ще се контролира повече

Министерството на финансите предвижда и през следващите три години да се засили контролът на трудовия пазар, което е свързано с приходите от данъци върху доходите и осигуровки.

Заложени са чести проверки в малки и средни предприятия, за да се подобри контролът по спазването на работното време, заплащането, отчитането на извънредния труд.

Засилен контрол е предвиден и при наемането на чуждестранни граждани, в т. ч. на незаконно пребиваващи чужденци, и приемането на командировани работници и служители от държави членки на ЕС и от трети държави.

Засилени мерки ще има по контрола на наетите по еднодневни трудови договори, които бяха въведени с промени в Кодекса на труда от това лято. Предвижда се там авансово да се плащат данъци и осигуровки.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив