28 Март 2024, 13:13 Днес (7) | Вчера (12)

Д-р Дариткова: Осигурените българи могат да ползват болнични за карантина

26 Февруари 2020 15:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 февруари 2020, 14:55

БСП: Да има обезщетения от държавата за спазващите доброволна карантина

Здравноосигурените български граждани могат да ползват болничен, ако се налага да останат под карантина заради новия коронавирус. Това увери председателят на парламентарната здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, цитирана от БНР. Междувременно от БСП настояха да се намери действащ механизъм, с който да бъдат компенсирани хората, които отсъстват от работа заради новата зараза. "БСП за България" поиска държавата да поеме разходите за обезщетения на хората, които са под домашна карантина. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова визира указанията на здравния министър Кирил Ананиев към онези, които спазват т. нар. доброволна карантина и които следва да ползват платен или неплатен отпуск: "Ще подкрепим всички разумни мерки на правителството за защита на българските граждани от коронавируса, но това не трябва да става за сметка на хората. Указанията от вчера към онези, които са в доброволна, да го наречем карантина, въпреки че няма такова понятие, но указанията към тях да ползват платен отпуск или, ако нямат такъв, неплатен, са неадекватни и несправедливи.
Настояваме правителството да събере работодатели, НОИ, НЗОК, лекари и да намерят адекватен механизъм, в който държавата поема разходите и обезщетява тези хора", каза Корнелия Нинова.
Кодексът за социално осигуряване е категоричен  - има възможност да се ползва болничен лист за т. нар. карантина, обясни председателят на социалната комисия и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов: "Става  въпрос обаче за осигурени лица – тези, които имат право на парично обезщетение за временна неработоспособност, по предписание задължително на здравните органи. 14 дни има право да изписва болничен лист личният лекар – този, който преценява на базата на информацията, която има за съответното лице, дали да издаде болничен лист,  или не", уточни Адемов.

Нормативната уредба гарантира осигурените българи да могат да ползват болнични за карантина и това няма да натовари социалната система, добави и председателят на парламентарната група на ГЕРБ и председател на здравната комисия доктор Даниела Дариткова: "Общопрактикуващите лекари имат право да издадат такъв първичен болничен лист за 14 дни, т.е. за срока, който се налага за карантината. Има и подходящ код в международната класификация на болестите - от Z 20 до Z 29 са причините, които касаят възможност за заразяване с инфекциозно заболяване.
Така че има всички условия социалноосигурените български граждани да получат такъв болничен по решение на техния общопрактикуващ лекар и е нормално те да се свържат с него, за да няма злоупотреби. Общопрактикуващият лекар съответно трябва да получи потвърждение по някакъв начин от граничните власти", обясни д-р Дариткова.

Калин Поповски от ВМРО, член на здравната комисия в Народното събрание коментира: "Болничен лист може да издава личният лекар, може да издава лекарят, където е хоспитализиран пациентът, ако е под карантина и ако е  хоспитализиран в инфекциозна клиника. Болниците също могат да издават болнични листове".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив