16 Април 2024, 14:34 Днес (7) | Вчера (10)

ЕК предлага задължителна биометрика в личните карти

25 Април 2018 11:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 април 2018, 10:53

Предложението цели да намали пространството, в което терористи и престъпници биха могли да се вихрят

Личните карти, издавани на граждани на ЕС, да съдържат цифрови изображения на пръстовите отпечатъци на притежателите, предложи Европейската комисия. С това ЕК иска да премахне документите за самоличност, които са лесни за фалшифициране и могат да бъдат използвани за влизане в блока от страни извън ЕС, пише TechNews.bg.

Комисията заяви в своето предложение за биометриката, че няма да задължава страните да въвеждат лични карти, но държавите, които така или иначе ги използват, би трябвало да включат два вида биометрични данни: образ на два пръстови отпечатъка и изображение на лице. Всички страни в ЕС с изключение на Великобритания, Ирландия и Дания издават лични карти, макар че някъде това е опционално, а не задължително – например в Австрия и Белгия.

Картите, които не съответстват на новото изискване, ще трябва да бъдат изведени от употреба в рамките на пет години. До две години пък трябва да бъдат изведени от употреба картите, които не могат да бъдат четени от машина. Новите карти трябва да са валидни не повече от 10 години.

Около 80 милиона европейци имат лични карти, които не подлежат на машинно четене и не съдържат биометрични идентификатори, по данни на ЕК.

На теория предложението би трябвало да допринесе за намаляване на пространството, в което терористи и престъпници биха могли да се вихрят, създавайки оперативна съвместимост между различните национални лични карти, така че всички граждани на ЕС да могат да упражняват своите права на свободно движение "хармонизирано и сигурно".

Алиансът за дигитална сигурност Eurosmart приветства новия ход. Той и неговите членове са напълно ангажирани с постигането на най-високо ниво на доверие и сигурност, по-специално в областта на физическите и цифровите документи за самоличност.

Предложените мерки няма да попречат на терористи и престъпници, смята пък Жан-Филип Албрехт, член на Европейския парламент от групата на Зелените – Германия, специалист по защита на данните. Дори пръстовите отпечатъци могат да се фалшифицират и терористите-самоубийци и техните координатори редовно получават оръжия и финансови средства, без да им се налага да представят лична карта, каза Албрехт.

Използването на технологията е свързано и с набор от нови функции, разработвани в полза на бизнеса и на гражданите в ЕС – например електронна идентификация, електронен подпис и доверителни услуги за електронни транзакции на вътрешния пазар, определени чрез регламента eIDAS през 2014 г.

В този смисъл решението на ЕК извежда на преден план и въпроса за напредъка по eIDAS, съгласно който от юли 2016 година всички европейци би трябвало да могат да използват своята национална схема за електронна идентификация при достъп до обществени услуги в други страни-членки.

Ключова цел на eIDAS е да гарантира високи нива на информационна сигурност и иновация. Много от страните в ЕС обаче изостават с въвеждането на регламента. Сред тях е и България, която два пъти стартира и прекратява процедури за национална схема за електронна идентификация.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив