28 Март 2024, 15:26 Днес (9) | Вчера (12)

ЕП поиска застраховка "Гражданска отговорност" за изкуствения интелект

29 Октомври 2020 10:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 октомври 2020, 10:19

Законодателното предложение на Комисията се очаква в началото на следващата година

Европейският парламент (ЕП) предложи да има застраховка "Гражданска отговорност" за защита на частните лица и бизнеса при въвеждането на изкуствения интелект в ежедневието на обществото. Преди два дни Комисията по правни въпроси за режима на гражданската отговорност за изкуствен интелект (ИИ) и рамката от етичните аспекти на ИИ, роботиката и свързаните с тях технологии към ЕП прие предложения за това как ЕС може най-добре да регулира изкуствения интелект (ИИ) с цел насърчаване на иновациите, етичните стандарти и доверието в технологиите. ЕП е сред първите институции, които отправят препоръки какво следва да включват правилата относно ИИ в областта на етичните стандарти, гражданската отговорност и правата върху интелектуалната собственост. Законодателното предложение на Комисията се очаква в началото на следващата година.

Докладът за законодателна инициатива на Ибан Гарсия дел Бланко от Испания настоятелно призовава Европейската комисия да представи нова нормативна рамка, очертаваща етичните принципи и правните задължения, които трябва да се зачитат при разработването, внедряването и използването на изкуствения интелект, роботиката и свързаните с тях технологии, включително софтуер, алгоритми и данни. Бъдещото законодателство трябва да бъде изготвено в съответствие с няколко ръководни принципа, включително: ориентирани към човека и създадени от него технологии в областта на ИИ, безопасност, прозрачност и отчетност, защитни мерки срещу предубеждения и дискриминация, право на правна защита, социална и екологична отговорност, зачитане на неприкосновеността на личния живот и защита на данните.
Високорисковите технологии в областта на ИИ, като например тези със способности за самообучение, следва да бъдат проектирани така, че да позволяват човешки надзор по всяко време. Ако използването на дадена функционалност доведе до сериозно нарушение на етичните принципи и може да представлява опасност, следва да се дезактивират способностите за самообучение и да се възстанови пълният човешки контрол.

Законодателната инициатива на докладчика Аксел Фос от Германия призова за ориентирана към бъдещето рамка за гражданска отговорност, която предвижда лицата, управляващи високорискови технологии на ИИ, да носят отговорност в случай на причинени вреди. Наличието на ясна правна рамка ще стимулира иновациите, предоставяйки на компаниите правна сигурност, като същевременно защитава гражданите и насърчава доверието им в технологиите на ИИ чрез възпиране на потенциално опасни дейности.
Правилата следва да се прилагат за физическа или виртуална дейност, свързана с ИИ, която нанася щети или вреди на живота, здравето, физическата неприкосновеност и имуществото или причинява значителна неимуществена вреда, водеща до "проверима икономическа загуба". Макар високорисковите технологии на ИИ да са все още рядкост, евродепутатите считат, че операторите на подобни технологии следва да имат застраховка, подобна на прилаганата при моторните превозни средства.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив