29 Март 2024, 13:26 Днес (7) | Вчера (11)

ЕЦБ: Решението за Brexit все още не е повлияло на банковото кредитиране в еврозоната

19 Юли 2016 15:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 юли 2016, 13:46

Проучването отразява позитивните ефекти от предприетите от банката серия стимулиращи мерки в подкрепа на икономическия растеж

Търговските банки от еврозоната очакват продължаващо умерено повишение на отпусканите от тях заеми през третото тримесечие, благодарение на новия кръг от ултра евтините кредити, отпускани от Европейската централна банка, имащ за цел да разхлаби кредитните стандарти в региона, показват резултати от последно проучване на ЕЦБ, предаде БНР.

Банките също така посочват, че не очакват кредитни шокове в резултат на решението на британците да напуснат Европейския съюз, като те ще продължават да участват в схемата за евтино кредитиране на ЕЦБ, за да повишат тяхната доходност, сочи проучването, проведено сред 141 кредитни институции.

Относително позитивното проучване вероятно ще бъде приветствано от ЕЦБ на предстоящото в четвъртък нейно заседание, тъй като то показва позитивните ефекти от предприетите от банката серия стимулиращи мерки в подкрепа на икономическия растеж, на кредитирането на бизнес и домакинствата и за съживяване на прекалено ниската инфлация.

От участвалите в прочуването банки, нетно 24% от тях са посочили, че очакват нарастване през третото тримесечие на корпоративното кредитиране предимно за малките и средни по размер компании, докато нетно 17% от тях очакват по-нататъшно повишение на жилищните заеми през третото тримесечие.

Трябва обаче да се има предвид, че последното проучване на ЕЦБ е проведено между 14-ти и 29-ти юни, докато референдумът във Великобритания, на който британците гласуваха за напускане на ЕС, беше проведен на 23-ти юни.

В тази връзка ЕЦБ отбеляза, че "все още няма ясна картина" по въпроса за това, как банките в еврозоната оценяват влиянието от Brexit върху техните кредитни условия и стандарти.

Когато обаче разделим отговорите на банките, дадени преди и след референдума на Великобритания, ние не можем да идентифицираме наличието на някакъв негативен шок върху търсенето или предлагането на банкови кредити в резултат на Brexit, отбеляза ЕЦБ, но в същото време допълни: Може би е прекалено рано за банките да оценят последствията от референдума в Обединеното кралство.

Непосредствено след изненадващия изход от британския референдум, президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви пред европейските лидери, че очаква Brexit да отнеме до 0,5% от икономическия растеж в еврозоната през следващите три години.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив