29 Март 2024, 06:55 Днес (0) | Вчера (11)

ЕЦБ създава център за изменение на климата

25 Януари 2021 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 януари 2021, 13:49

Последиците от изменението на климата стават все по-видими, а процесът на трансформация към нисковъглеродна икономика набира скорост

Европейската централна банка създава център за изменение на климата, за да координира мисленето на банката за това как най-добре да включи въпросите на климата в паричната политика и банковия надзор, заяви в понеделник президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, съобщават Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл", цитирани от БНР. "Сега стартираме нов център за изменение на климата, за да обединим по-ефективно различните експертни познания и направления на работа по климата в цялата банка", каза Лагард в своя реч пред конференция на Института за право и финанси към Университета във Франкфурт. "Центърът за изменение на климата осигурява структурата, която ни е необходима, за да се справим с проблема, с неотложността и решителността, който той заслужава", добави тя.
В речта си Лагард посочи, че в момента централните банки са изправени пред две тенденции: последиците от изменението на климата стават все по-видими и процесът на трансформация към нисковъглеродна икономика набира скорост. Според Лагард и двете тенденции включват рискове, въпреки че тя оценява като значително по-висок дългосрочния риск от неконтролирани климатични промени.
Според шефа на ЕЦБ "физическото въздействие върху климата" и процесът на трансформация не само засягат банковите баланси и по този начин финансовата стабилност, но също така - чрез множество канали - и мандата на централната банка за ценова стабилност. "Ето защо съображенията за изменението на климата също са част от нашия преглед на паричната политика", каза Лагард. Тя посочи, че изменението на климата може да причини краткосрочни колебания в производството и инфлацията чрез екстремни метеорологични явления и може да повлияе на тези променливи в дългосрочен план.
"Политиките и иновациите, насочени към ограничаване на изменението на климата, също могат да окажат значително влияние върху растежа и инфлацията", предупреди Лагард.
"Благодарение на нашия преглед на стратегията, ние можем по-добре да оценим как можем да защитим нашия мандат пред тези рискове и в същото време да укрепим устойчивостта на паричната политика и нашия баланс към климатичните рискове", каза още председателят на ЕЦБ.
Този процес също така ще проучи колко реалистични, ефикасни и ефективни са определени опции и дали те са в съответствие с мандата на ЕЦБ.
Според изявления на Лагард от по-рано, ЕЦБ е приключила около половината от прегледа на своята стратегия, като сега се разглеждат въпросите на изменението на климата. Стратегическият преглед трябва да приключи до средата на тази година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив