19 Април 2024, 07:32 Днес (0) | Вчера (11)

Евклидис Цакалотос е новият финансов министър на Гърция

07 Юли 2015 10:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 юли 2015, 13:38

Гърция няма да се съгласи на нежизнеспособно споразумение с кредиторите, обяви новият финансов министър

Новият финансов министър на Гърция се казва Евклидис Цакалотос, досегашен заместник външен министър по международните икономически връзки. Назначаването на новия министър стана известно снощи след среща на партийните лидери в Гърция, които заседаваха повече от седем часа в президентската резиденция в Атина.

"Гърция няма да се съгласи на нежизнеспособно споразумение с кредиторите", каза снощи новоназначеният финансов министър. Днес Цакалотос заминава за Брюксел за участие в срещата на финансовите министри от еврозоната, на която ще се обсъжда финансирането на Атина. Цакалотос не уточни какво разбира под жизнеспособно споразумение, но посочи, че резултатът от неделния референдум е достатъчно красноречив и "ще остане в икономическата история". Заедно с това той похвали предшественика си за твърдостта и решението да се оттегли, за да бъдат активизирани спрените преговори.

"Ние достигнахме до този момент благодарение на Варуфакис - цялата планета сега обсъжда жизнеспособно решение за дълговия проблем на Гърция. Мисля, че всички ние, целият народ, трябва да му кажем огромно благодаря. Надявам се да продължа тази работа, а той ще ми помага със съвети", подчерта новият гръцки финансов министър.

Grreporter оповести биографична справка за новия финансов министър. Евклидис Цакалотос е роден през 1960 г. в Ротердам. Той е възпитаник на Итън Колидж и е завършил икономика и политология  в университета в Съсекс и в Оксфордския университет. Преподавал е в британския университет в Кент и в Икономическия университет в Атина. От 2010 е преподавател по финанси в Атинския Университет.

Евклидис Цакалотос произхожда от известна атинска фамилия, чиито корени се намират в град Превеза в Западна Гърция. Брат на неговия дядо е офицерът от гръцката армия през Втората световна и Гражданската война в Гърция Трасивулос Цакалотос.

В СИРИЗА е известен и с прозвището "левият аристократ”, което му бе дадено след оповестяването на данъчните декларации на депутатите през 2013. От документите стана ясно, че Евклидис Цакалотос е инвестирал големи суми в хедж фондове като BlackRock и JP Morgan. В отговор на отправените му нападки той заяви, че тези инвестиции са били направени от баща му, а той самият е просто събенефициент. Женен е за студентската си любов Хедър Дениз Гибсън, която също е икономист и директор на изследователския отдел на Банката на Гърция.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив