19 Април 2024, 08:23 Днес (0) | Вчера (11)

Евродепутат поиска да се изследва влиянието на 5G върху здравето

11 Декември 2019 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 декември 2019, 10:46

За пореден път индустрията поставя в изкуствена засада всички тревоги и съображения, процесът изглежда необратим, заяви Иво Христов

Българският евродепутат Иво Христов предложи в Брюксел изследване за ефектите върху здравето и околната среда от въвеждането на мрежите от пето поколение (5G). Той бе домакин на събитие на тема: "Разгръщане на 5G технологията в ЕС – възможности и предизвикателства”, предаде TechNews.bg.
"Към момента ЕС не разполага с оценка на риска за човешкото здраве от въвеждането на 5G технологията. Европейската комисия зае позиция, че такава оценка не е необходима, въпреки предупрежденията на част от научната общност. Намирам това за безотговорно”, заяви Христов, който е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП.
Поради тази причина той отправя предложение към научния панел на Европейския парламент – SТОА, да изготви изследване за потенциалните ефекти върху здравето и околната среда от въвеждането на 5G мрежите. "Неслучайно в редица европейски страни има протести срещу прокарването на технологията. Брюксел трябва да се научи да се вслушва в притесненията на хората, а не да действа технократски”, каза евродепутатът.
Иво Христов също така е сред новите членове на Панел за бъдещето на науката и технологиите (STOA) – научният инструмент за изработване на политиките на Европейския парламент. Според него, 5G е революция, която ще промени из основи начина, по който живеем, работим и правим бизнес.
Той коментира още, че технологията е призвана да бъде гръбнакът на европейската дигитална икономика и двигател за иновациите, както и че тя има амбицията да промени из основи различни сектори като транспорта, енергетиката и здравеопазването.
"Това се възприема като естествена еволюция, тъй като светът, в който живеем, е все по-свързан. Същевременно, Европа изостава в разгръщането и  внедряването на 5G, а тази инфраструктура има потенциал да създаде стратегическо предимство и да направи икономиката на Съюза по-конкурентоспособна, от което ще спечелим всички”, подчерта евродепутатът.
Христов припомни, че през 2016 г. Европейската комисия е приела план за действие, който предвижда стартиране на 5G търговски услуги до 2020 г. В него е заложена целта покритието да обхване всички градски зони и основни пътни артерии до 2025 г. От лятото на тази година официално започнаха тестовете на мобилната мрежа от пето поколение и в България.
"Процесът изглежда необратим. Споменавам го като проблем, защото за пореден път индустрията поставя в изкуствена засада всички други тревоги и съображения: здравни, екологични, етични и свързани със сигурността на данните. Именно необратимостта на процеса би следвало да ни накара да обърнем внимание и на предизвикателствата, които носят със себе си мобилните мрежи от пето поколение”, каза Христов.
Според него, наред с многобройните предимства, трябва да обърнем сериозно внимание и на възможните рискове, свързани с киберсигурността и потенциалните ефекти върху околната среда и човешкото здраве.
В дискусията участва и българският комисар Мария Габриел, която отговаря за изследванията, образованието и културата в новата Европейската комисия, наред с представители на регулаторите, браншови организации като GSMA, технологични компании, експерти по 5G, учени и журналисти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив