19 Април 2024, 00:19 Днес (0) | Вчера (11)

Еврозоната може да предостави на Гърция 16,3 млрд. евро, ако през уикенда има споразумение

26 Юни 2015 17:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 юни 2015, 15:57

Според документа, видян от Ройтерс, финансовата помощ ще бъде изплащана на траншове и само при изпълняване на изрични условия, поставени на гръцките власти

Агенция Ройтерс цитира финансова бележка на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната), според която, ако през уикенда бъде постигнато споразумение с Атина, еврозоната ще може да предостави на страната спешна финансова помощ за общо 16,3 млрд. евро по настоящата втора спасителна, която ще бъде удължена с пет месеца до ноември 2015-а година.

Според информацията, финансирането ще дойде от 10,9 млрд. евро, които останаха след програмата за рекапитализация на гръцките банки, 1,8 млрд. евро ще дойдат от замразения от август миналата година насам пореден транш от финансовата помощ и 3,6 млрд. евро - от печалбата на ЕЦБ през 2014-а и 2015-а година от закупуваните от нейния гръцки облигации по време на дълговата криза в еврозоната.

Ройтерс съобщава, че настоящата спасителна програма за Гърция може да бъде удължена с още пет месеца до ноември 2015-а година, за да могат да бъдат предоставени на страната посочените по-горе средства. Това, както и мерките на Атина за първичен бюджетен излишък ше позволят на Гърция да покрие падежи на дълг за общо 14,3 млрд. евро през посочения период и избягване на опасността страната да изпадне в неплатежоспособност (фалит). Според документа, видян от Ройтерс, финансовата помощ ще бъде изплащана на траншове и само при изпълняване на изрични условия, поставени на гръцките власти.

Първият транш от 1,8 млрд. евро ще бъде платен веднага щом парламентът на Гърция одобри евентуална споразумение с кредиторите и превърне в закони договорените мерки за реформи.Вторият транш от 4,0 млрд. евро ще бъде платен до средата на юли, ако до тогава Гърция изпълни голяма част от одобрените реформи, като 3,5 млрд. евро от тези средства ще отидат за обслужване на нейния дълг.

Тертият транш в размер на 4,7 млрд. евро може да бъде отпуснат в началото на август, ако до края на юли властите в Атина изпълнят голяма част от договорените нови условия. Четвъртият транш от 1,5 млрд. евро ще бъде предоставен през октомври, ако същите договорени нови условия започнат да изпълняват заложените бюджетни цели.

През октомври МВФ може да участва с допълнително финансиране в размер на 3,5 млрд. Евро. За да бъдат платени тези средства от МВФ обаче, Фондът ще трябва да се увери, че Гърция изпълнява всички договорени реформи, да види гаранции от страна на европейските кредитори, че ще бъде осигурено финансиране за Атина в 12-месечен хоризонт, както и мерки, които да доведат до по-устойчиви нива на гръцкия дълг (съгласие от страна на еврозоната за ново "подстригване" на гръцкия дълг?). Цялата тази финансова схема може да бъде факт, само ако през уикенда се стигне до реално споразумение, а това все още е най-големия препъни-камък за момента.Ройтерс също съобщава, че първият транш от новата финансова помощ (за 1,8 млрд. Евро) ще бъде преведен в специална сметка, през която властите в Атина ще могат единствено да обслужват външни задължения (предстоящото на 30-и юни плащане към МВФ за 1,6 млрд. евро).

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив