23 Април 2024, 10:20 Днес (2) | Вчера (13)

Европарламентът: Кризата засяга повече жените, отколкото мъжете

13 Март 2013 12:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 март 2013, 12:05

Според евродепутатите тази ситуация трябва да бъде компенсирана чрез инвестиции в обучение работното място и за предприемачество за жени

Жените са по-засегнати отколкото мъжете от съкращенията на бюджетите и на социалните разходи, заяви Европейският парламент в незадължителна резолюция, цитирана от пресслужбата на институцията.

Според евродепутатите тази ситуация трябва да бъде компенсирана чрез инвестиции в обучение работното място и за предприемачество за жени. Други две резолюции разглеждат мерките за справяне със стереотипите спрямо половете в Европейския съюз и правата на жените в Северна Африка.

"Жените са изправени пред тиха криза, която влошава условията за тях. Преди икономическата криза безработицата, несигурната работа, работата на непълно работно време, ниските заплати и бавните пътища за кариерно развитие засягаха жените повече от мъжете. Днес, с ефектите от политиките на икономии, те страдат двойно", подчерта докладчикът по въпроса.

Европарламентът подчерта, че съкращенията в образованието, грижите за децата и здравеопазването, принуждават жените да работят на непълно работно време. По този начин се намаляват не само заплатите, но и бъдещите им пенсии.

Евродепутатите заявиха, че за да се възстанови растежът и за да се отстранят последиците от кризата, държавите членки трябва да инвестират в обучение през целия живот, преквалификация, нови работни места, насърчаване на предприемачеството сред жените и развитие на заведенията, помагащи в отглеждането на децата.

Страните от ЕС трябва също така да включат жените в процеса на вземане на решения и да насърчат баланса между половете в управителните съвети на компаниите, се допълва в документа.

Стереотипите спрямо половете водят до засилване на феминизацията на бедността, заявиха още евродепутатите. Тези схващания са устойчиви на пазара на труда в сектори като инженерството и грижите за деца и водят до професионална сегрегация и разлики в заплащането между мъжете и жените.

Европарламентът призовава Европейската комисия и държавите членки да използват програмите на ЕС, например Европейския социален фонд, за да могат повече жени да попадат в професии, в които са по-слабо представени, както и за да се гарантира равно заплащане за равен труд.

Депутатите призоваха също за мерки за борба със стереотипите на полова основа в образованието, медиите и рекламата, пазара на труда и политиката. Те настояха още женският образ да бъде показван по начин, който да зачита достойнството на жените, вместо да се насочва към сексуалността на момичетата и жените.

Европарламентът призова инструментите на ЕС да бъдат използвани по-добре в защита на правата на жените в страните от Северна Африка и поиска властите в тези държави да утвърдят принципа на равенството между жените и мъжете в техните конституции и да се сложи край на всички форми на дискриминация и насилие срещу жените.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив