16 Април 2024, 15:45 Днес (8) | Вчера (10)

Европарламентът включи мотоциклетите в правилата за инспекции на превозни средства

03 Юли 2013 15:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2013, 15:35
Под лиценза на creativecommons

За да се подобри ефективността на крайпътните проверки на превозните средства използвани за търговски цели, ще бъде въведена система за оценяване на риска

Европейският парламент прие промени в правилата за инспекции на превозни средства, с които се цели да се подобри пътната безопасност чрез добавянето на мотоциклети, ремаркета и каравани, както и чрез подобрение на ефективността на крайпътните проверки на търговски превозни средства.

 

Ще се подобрят и правилата за документите на автомобилите, съобщиха от ЕП. "Техническите изисквания за проверките, които въвеждаме предвиждат високи стандарти", заяви Вернер Кун (ЕНП, Германия), докладчик за редовните проверки на превозните средства и ремаркетата. Депутатите гласуваха за въвеждането на задължителни инспекции на мотоциклетите във всички страни в ЕС от 2016 година и на мотопедите от 2018 година, освен ако бъдещо проучване на Комисията покаже, че включването на мотопедите е неефективно, съобщава БГНЕС.

Те одобриха въвеждането на инспекции за ремаркетата с тегло над два тона и караваните над 750 кг и подкрепиха съществуващите стандарти за ремаркета с тегло над 3,5 тона. Парламентът гласува за запазването на настоящия минимум за начална инспекция на изправността 4 години след регистрация и последващи проверки на всеки две години.

За да се подобри ефективността на крайпътните проверки на превозните средства използвани за търговски цели, ще бъде въведена система за оценяване на риска, заявиха депутатите. Превозвачите ще бъдат оценявани според представянето им на инспекциите — тези, които имат по-лоши резултати на инспекциите, трябва да бъдат приоритет за крайпътните проверки, заявиха депутатите.

"Крайпътните проверки са различни в различните страни членки и затова искаме да хармонизираме правилата за ЕС", заяви Олга Сехналова (С&Д, Чехия), докладчик за крайпътните проверки на търговските превозни средства. Депутатите включиха и леките търговски превозни средства в крайпътните проверки.

Документите на автомобилите трябва да бъдат съхранявани в национални електронни регистри, според депутатите. Това ще улесни обмена на информация между страните членки и ще подобри борбата с нелегална търговия на откраднати автомобили.

"Ефективният обмен на информация чрез електронна база от данни ще бъде гаранция, че автомобилите, пътуващи по пътищата в ЕС отговарят на изискванията за безопасност", заяви Виля Сависар-Томаст (АЛДЕ, Естония), докладчик за регистрацията на документи.

 

Парламентът одобри предложението на Комисията двете директиви за техническите проверки да бъдат преработени като регламенти с директно приложение в страните членки. Страните членки са свободни да заложат по-стриктни стандарти. Парламентът одобри промени в предложенията на Комисията във вторник. Те ще бъдат използвани като основа за преговорите със Съвета с цел постигне споразумение на първо четене. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив