28 Март 2024, 11:02 Днес (4) | Вчера (12)

Европарламентът прие по-строги правила за трезорите и таван на банкерските бонуси

16 Април 2013 17:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 април 2013, 17:28
Под лиценза на creativecommons

Най-пълният досега пакет от банкови реформи има за цел да засили растежа, като улесни отпускането на заеми за малките фирми

С промени, гласувани от Европейския парламент във вторник, беше сложен таван на бонусите на банкерите, за да се ограничи спекулативното поемане на риск, увеличиха се изискванията за провизии, за да се гарантира поуспешното справяне с кризисни ситуации, и беше засилен банковият надзор, предаде пресслужбата на институцията.

Най-пълният досега пакет от банкови реформи има за цел да засили растежа, като улесни отпускането на заеми за малките фирми.

"Новите правила са найвсеобхватните в банковата регулация на ЕС досега. Те касаят всички 8200 европейски банки и трябва да служат като основа за банковия съюз", заяви докладчикът Отмар Карас.

"Единният контролен механизъм ще бъде покривът. Сега предстои да добавим стените - регулаторната рамка за банките и гаранционните схеми за депозитите. Като законодатели ние не регулираме нивата на възнагражденията. Правилата за бонусите на банкерите ще донесат по-голяма справедливост и прозрачност и промяна в банковата култура", допълни Карас.

Таван на бонусите

За да се ограничи спекулативното поемане на риск, съотношението между заплатите и бонусите на банкерите ще бъде ограничено до 1:1 или максимум 1:2, за което ще бъде необходимо одобрението на 66% от акционерите, притежаващи половината акции, или на 75% от гласовете при липса на кворум.

За да се стимулират банкерите да отчитат в повисока степен дългосрочната визия за развитието на техните институции, минимум 25% от бонуса, надвишаващ 100% от заплатата, ще бъде разсрочен за пет години.

Капиталови изисквания и буфери

Банките от ЕС ще бъдат задължени да отделят повече и по-качествен капитал като буфер срещу трудни периоди - 8% капитал с високо качество, половината от който да бъде капитал от първи ред, с най-високото качество и с най-малък риск.

Банките ще трябва да наложат и "предпазен капиталов буфер", който да абсорбира загубите и да запазва капитала, както и "антицикличен капиталов буфер", който да позволява натрупване на достатъчна капиталова основа в период на икономически растеж, за да може да продължава предлагането на кредити по време на кризисни периоди.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив