19 Април 2024, 12:54 Днес (7) | Вчера (11)

Европейският парламент одобри допълнително финансиране за Украйна и Западните Балкани

11 Март 2014 14:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 март 2014, 14:03

1,5 млрд. евро ще се отпуснат приоритетно за подкрепа на гражданското общество и строителството на инфраструктура за Украйна

Европейският парламент одобри допълнително финансиране за Украйна и за Западните Балкани, приемайки днес с 596  гласа "за" и 63 "против" доклад на Ивайло Калфин. Докладът определя правилата, по които Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще кредитира страни, извън Съюза.

Одобряването на този финансов инструмент ще позволи отпускането на допълнителни средства извън предвидените в европейския бюджет и ще направи възможно да се стабилизира потокът от инвестиции, предвид недостигащата хуманитарна помощ и намаления европейски бюджет.

За операции извън ЕС през 2014-2020 г. ЕИБ ще разполага с 30 млрд. евро под формата на гаранции от бюджета на ЕС. Чрез тях ще могат да се набират инвестиции, които да умножат до 25 пъти европейските средства, благодарение на високия кредитен рейтинг "ААА” на банката. 

1,5 млрд. евро ще се отпуснат приоритетно за подкрепа на гражданското общество и строителството на инфраструктура за Украйна, като част от средствата за страните от Източна Европа, Кавказ и Русия (4,3 млрд. евро).  За страните кандидатки за ЕС са предвидени 9 млрд. евро, точно колкото и за страните от Средиземноморието. 13,4 млрд. се заделят за съседски и партньорски държави от Източното партньорство и от Северна Африка.

Новият мандат на ЕИБ предвижда по-тясно обвързване на работата й с външнополитическите приоритети на ЕС и с работата на европейската дипломатическа служба.

ЕИБ ще подобри прозрачността си като ще се консултира с правителствата, местните власти и гражданските организации в страните, където работи, дали кандидатстващите проекти отговарят на програмите им за развитие и дали се ползват от одобрението на местните общности.

Банката ще направи публичен списъка на кредитополучателите и разпределението на средствата по изпълняваните проекти. На интернет страницата на ЕИБ ще се обнародва информация за възстановените на данъкоплатците средства от неправилно изпълнени проекти.

Борбата с последиците от климатичните проблеми ще бъде поставена в центъра на работата на ЕИБ до 2020 г. Една четвърт от бюджета й ще бъде насочена към кредитиране на такива проекти. Ще се дава предпочитание на проекти, свързани с възобновяемите източници и енергийната ефективност пред такива за твърди горива. Банката ще публикува данни за намаляването на парниковите газове в резултат на изпълнението на финансирани от нея проекти, когато е възможно то да бъде изчислено.

Областите, в които ще бъде съсредоточено финансирането от ЕИБ са: транспорт, енергетика (възобновяеми източници на енергия, енергийна инфраструктура, включително газопреносни съоръжения до страните членки на ЕС), екологична инфраструктура (водопроводи и канализация), информационни и комуникационни технологии, здравеопазване и образование.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив