19 Април 2024, 12:04 Днес (6) | Вчера (11)

Европейският синдикален институт: Ковид промени социалните системи в ЕС

08 Април 2021 17:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 април 2021, 16:55

Реформите трябва да продължат,, според конфедерацията

Всяка държава-членка на ЕС е била принудена да предприеме спешни реформи на своите социални системи заради пандемията с Ковид-19. Това показва ново изследване, което подчертава необходимостта от постоянни подобрения на социалните системи, съобщи КНСБ, цитирайки Европейската конфедерация на профсъюзите.
Проучването е на Европейския синдикален институт и е фокусирано върху социалната защита по време на пандемията. То е установило, че 24 от 27 държави-членки са увеличили стойността, продължителността или условията за допустимост на обезщетенията за безработица или подкрепа на доходите. 20 страни от ЕС са променили условията, свързани изплащането на обезщетения заради болест и родителски отпуск, като най-често става въпрос за намаляване на времето, което се чака за получаването им.
Тази внезапна здравна криза подчерта острите пропуски в системите за социална защита, е един от изводите в изследването, посочват от ЕКП.
Данните показват кои държави не са направили реформи в следните социални политики:
– Обезщетения за безработица: Хърватия, Унгария, Малта;
-Подкрепа за доходи: Унгария, Малта, Швеция;
– Обезщетения за болнични: Кипър, Чехия, Гърция, Испания, Хърватия, Ирландия, Полша;
– Родителски отпуск: Дания, Естония, Хърватия, Унгария, Ирландия, Латвия, Холандия.
"Въпреки че реформите, направени по време на кризата, са положителни, те бяха временни мерки, някои от които вече приключиха. Те също така са в полза на онези работници, които вече са имали достъп до системата за социална защита и отново оставят самонаетите и работниците с т.нар. нестандартна заетост в голяма степен без подкрепа", коментират от ЕКП. В последните две категории попада всеки четвърти от десет работника.
Според конфедерацията инерцията, създадена от извънредните реформи, трябва да доведе до постоянни и по-задълбочени такива, които да осигурят социална закрила на всички работници.
"Европейските системи за социално подпомагане изоставаха от темповете на промени в икономиката в продължение на десетилетия и ковид кризата показа огромните пропуски. Спешните мерки показаха, че е възможна промяна. Правителствата подобриха социалната защита по време на пандемията и сега могат да направят тези промени постоянни и разширени за всички работници, включително самонаетите и тези с нестандартна заетост", коментира конфедералният секретар на ЕКП Лийна Кар.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив