16 Април 2024, 20:19 Днес (11) | Вчера (10)

Европейски застраховател инициира създаване на Бизнес съвет на ЦИЕ

29 Януари 2020 11:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 януари 2020, 11:14

Представители на 12 от най-големите и динамично развиващи се компании в Централна и Източна Европа подписаха меморандум за създаване на новата структура

Представители на едни от най-големите и динамично развиващи се компании в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) подписаха в Давос меморандум за създаване на Бизнес съвет на Европа за промотиране на региона на ЦИЕ като привлекателно място за инвеститори и за сътрудничество с останалите регионални бизнес лидери. Инициативата принадлежи на PZU, а учредители са 12 компании от региона: PZU, Banca Comerciala Romana, Bolt, Bulpros, Exponea, Gedeon Richter, OTP Bank, Bank Pekao, Prezi, Riko Group, Triglav Group и UiPath.
Основната цел на Съвета е създаването на център за развитие на технологиите, инфраструктурата и възобновяемите източници на енергия. Предстои организирането на съвместни регионални събития, участие в дискусии по време на големи конференции, както и привличане към идеята а най-добрите експерти и консултанти.

Защо Бизнес съвет за ЦИЕ?

Съвкупният БВП на 11-те страни от ЦИЕ (България, Хърватия, Чехия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Унгария) достига почти 1,2 трлн. евро. Икономиката на тези страни формира 20% от икономическия ръст на ЕС.
През 2015 г. преките чуждестранни инвестиции в региона на ЦИЕ са едва 2% от всички инвестиции в ЕС, а през 2018 г. те достигат 15%, или 7 пъти повече в сравнение с показателя 3 години назад.
Силата на региона е демонстрирана и от неговите жители, които към момента са над  100 милиона. Страните от бившия източен блок имат висок процент население с висше образование на възраст 25-64 години, което е свидетелство за огромния професионален  потенциал на региона.
"Регионът н Централна и Източна Европа достигна такова ниво на развитие, при което е призван да се превърне в привлекателно място за инвестиции от цял свят. Икономическата, политическата и социалната стабилност а гаранции за стабилен икономически растеж независимо от бизнес цикъла", заяви Павел Суровка, президент на PZU. Той добави, че вече ЦИЕ има своя собствен бизнес съвет, чийто глас ще бъде чут в ЕС за промотиране на региона.

Накратко за учредителите

Групата PZU е най-голямата финансова група в Полша, която управлява активи за 300 млрд. злоти и обслужва 22 милиона клиента в пет страни.

Banca Comerciala Romana (BCR), подразделение на Erste Group, е най-важната финансова група в Румъния, която работи в областта на универсалното банково обслужване. BCR  е най-голямата румънска банка с активи за над 15 млрд. евро.

Банка Pekao S.A., основана през 1929 г., е една от най-големите в ЦИЕ и една от трите най-големи в Полша. Притежава 197 млрд. злоти в активи и около 30 млрд. злоти в пазарна капитализация Обслужва над 5,5 милиона клиента и всяка втора компания в страната.

Bolt е водеща европейска транспортна платформа, чиято цел е предоставянето на удобни, бързи и надеждни превози. Има над 30 милиона ползватели от над 35 страни в света.

BULPROS е световна компания, работеща в областта на цифровата трансформация и една от най-бързо растящите технологични компании. Предлага решения в областта на цифровата безопасност, облачните решения, продажбите във финансовата и застрахователната индустрии, услугите, телекомуникациите, преработващата промишленост, здравеопазването и търговията на дребно.

Платформата за обработка на данните, предлагана от Exponea, включва и използването на изкуствен интелект. Exponea е носител на наградата за най-добра платформа за обработка на клиентски данни.

Унгарската компания Gedeon Richter Plc. Е водеща във фармацевтичната индустрия в ЦИЕ. В край на 2018 г. капитализацията на компанията достига 3,2 млрд. евро.

Словенската група Triglav има 120-годишен опит в застраховането и е един от лидерите в Югоизточна Европа. Едно от най-важните бизнес направления на групата е застраховането и управлението на активи.

Групата OTP предоставя финансови решения на над 20 милиона индивидуални и корпоративни клиенти от 12 страни в ЦИЕ. OTP е една от европейските групи с най-висока капитализация.

Компанията Prezi е световен лидер в областта на средствата за визуална комуникация. Компанията обединява 100 милиона ползватели.

Riko е международна инженерингова компания за комплексни технологични решения в обработващата промишленост и енергетиката, защитата на околната среда, логистичните системи и строителството.

Компанията UiPath е лидер в областта на автоматизацията и роботизацията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив