28 Март 2024, 20:20 Днес (11) | Вчера (12)

Еврохолд получи разрешение от КЗК да придобие бизнеса на ЧЕЗ Груп в България

30 Октомври 2020 09:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 октомври 2020, 11:47

Това е решението след второто проучване на КЗК, след като първото бе отменено от съда

Еврохолд получи разрешение от КЗК да придобие бизнеса на ЧЕЗ Груп в България, съобщиха от застрахователния холдинг. Припомняме, точно преди година антитръстовата комисия забрани сделката с мотива, че тя "ще породи конгломератни ефекти на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор и ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия".  От "Еврохолд" отговориха, че приемат решението на КЗК като позитивна оценка за финансовата мощ на холдинга и като потвърждение за възможностите на компанията да реализира мащабни придобивания.  Малко след това застрахователят внесе жалба в Административния съд – София област срещу решението на КЗК. През юли т.г. съдът отмени решението на КЗК и съд върна делото за ново произнасяне от антимонополната комисия. През август КЗК обяви, че пак ще проучва може ли "Еврохолд" да купи ЧЕЗ.

Междувременно от Еврохолд обявиха, че запазват стабилни пазарни позиции за полугодието в условията на COVID-19, а компанията разраства застрахователния си бизнес в Източна Европа. 
За периода януари-юни общите приходи на Еврохолд достигат 769 млн. лв., което e минимален спад от 2% на годишна база. Компанията реализира оперативната печалба (EBITDA) от малко над 16 млн. лв., което е с 4 млн. лв. по-малко в сравнение с първите шест месеца на 2019 г.
Резултатите са постигнати в условията на безпрецедентни извънредни мерки във връзка с COVID-19 в България, Гърция, Северна Македония, Румъния и Украйна, в които холдингът оперира чрез дъщерните си дружества. Към края на юни активите на дружеството надхвърлят 1.5 млрд. лв. което е с около 2% повече спрямо края на 2019 г.
Застрахователният бизнес на Еврохолд, концентриран в Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), има съществен принос за стабилните резултати. Дори в условията на коронавируса приходите от застрахователна дейност на групата се увеличават с  над 4% за година до близо 685 млн. лв. Приходите от застрахователни премии на самата ЕИГ се повишават с около 7% за година до 438 млн. лв., благодарение на експанзията на групата в Югоизточна Европа.
В условията на COVID-19 и намалена икономическа активност през първото полугодие, ключови дъщерни дружества на ЕИГ успяват да увеличат приходите си през първото полугодие спрямо същия период на 2019 г. Eвроинс Румъния, най-голямата застрахователна компания в групата, повишава премийния си приход с 5.5% на годишна база до близо 270 млн. лв. За първи път след придобиването на Евроинс Украйна през 2016 г. реализира печалба преди данъци от 1.5 млн. лв. и увеличава приходите си от застрахователни премии с 29% за година до 10.5 млн. лв. Евроинс България увеличава премийния си приход с 6% на годишна база до 125 млн. лв. и регистрира печалба преди данъци от 3 млн. лв.
Заради ограниченията за пътувания, наложени от коронавируса, силен спад на приходите - с 60% за година, отбелязва единствено специализираната в туристически застраховки дъщерна украинска ERV. Благодарение на предприетите от мениджмънта мерки, компанията все пак остава на печалба преди данъци от близо 0.5 млн. лв. Очакванията са за възстановяване на туризма, което ще доведе до подобряване на финансовото състояние на дружеството.
По време на извънредно положение в България и Европа през първото полугодие ЕИГ финализира придобиването на ERGO Беларус. Застрахователната група също така използва периода на пандемията за ускорена дигитализация на своите процеси и системи, като увеличи пет пъти бюджета си за дигитални решения и стартира проект за онлайн продажба на 10 популярни застрахователни продукта в три от страните, на които оперира.
"Резултатите от първото полугодие показват, че Еврохолд е стабилна бизнес структура, способна да гарантира добра перспектива на своите акционери и партньори в условията на безпрецедентна здравна и икономическа криза. Успешните придобивания, които реализирахме през последните години, както и интеграцията и развитието на новите дружества на Евроинс Иншурънс Груп, допринасят за запазване на стабилни пазарни позиции. Постигнатите оперативни резултати на фона на кризата през първото полугодие са добра основа за бързо възстановяване на бизнеса. Следим и анализираме внимателно икономическата ситуация и прогнози, за да следваме реалистична стратегия за развитие на бизнеса ни", коментира Кирил Бошов, председател на УС на Еврохолд.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив