29 Март 2024, 01:30 Днес (0) | Вчера (11)

Експерти очакват слаб ръст в цените на американските стоки на българския пазар

11 Юни 2018 16:17 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 юни 2018, 16:22

Не се очакват по-съществени преки ефекти върху двустранните търговски отношения

Учените от Съюза на икономистите очакват слаб ръст в цените на американските стоки на българския пазар след влизането в сила на по-високите мита за стоманата и алуминия от 1 юли, предаде БНР. Не се очакват по-съществени преки ефекти върху двустранните търговски отношения. България може да очаква преки последици по отношение на аграрната политика. Капацитетът на двустранната търговия не е толкова широк, освен това е със взаимнозаменяеми стоки, смята професор Искра Балканска. Дори да се увеличат цените, това няма да е с много и да е задълго: "Имайки предвид това, че в момента американските износители и се намират в по-изгодна позиция поради курса на долара, който се снижава спрямо еврото. Това поставя по-широки възможности за износ и тласък за износ на американските износители по съответните пера и стокови листи, които са споменати за това, че ще бъдат облагани - моторизирани изделия, автомобили, храни и сирена. При всички положения, цените на един пазар, според мен, сами ще се уравновесят. Ако прекомерно много се повишават цените на вносните стоки, самото търсене в страната ще определи тяхното нивелиране".

Страната ни ще се придържа към търговската политика на Европейския съюз по отношение на Съединените щати, прогнозират икономистите.

"Нашето производство би могло да бъде засегнато в някаква степен по линия на вътрешноотрасловата търговия, защото някои от големите автомобилни производители имат заводи имат и производството тук. Отражението, което имаме, във все пак зависи от това каква е нашата стокова листа. Ние изнасяме по-скоро стоки с по-ниска добавена стойност, а е малъкът сегмента на стоките с по-висока добавена стойност. Бихме могли да смятаме, че нашите традиционни търговски връзки ще се запазят и няма да има някакво особено сътресение".

Икономистите предвиждат предоговаряне на световните търговски отношения. Губещият в крайна сметка, според българските анализатори, ще бъде американската икономика.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив