28 Март 2024, 11:46 Днес (5) | Вчера (12)

Електронна рецепта и направление - през 2019 година

28 Февруари 2017 09:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 февруари 2017, 09:08

Над 20 областни града без денонощна аптека, в 11 общини - без аптека, сключила договор с НЗОК

Минимум 21 национални електронни регистри ще бъдат внедрени в Националната здравна информационна система, обяви доц. Найден Шиваров, и.д.директор на дирекция "Информационна и комуникационна политика в здравеопазването” от министерство на здравеопазването по време на  "Digital Health and Medical Innovation Forum", организиран от b2b Media.
За втора поредна година събитието събра специалистите от сектора от цялата страна. Традиционно форумът е модерната бизнес платформа за обмен на нови идеи и решения в сферата на здравеопазването, медицината и технологиите.
По думите на доц. Шиваров за въвеждане на е-здравепозването у нас ще послужи именно Националната здравна информационна система, в която ще има разработена и внедрена система за пациентски идентификатор; ще има изграден единен регистър на пациентите (Master Patient Index); както и повишено ниво на защита и сигурност.

Очакванията са, че през 2019 г. да бъдат факт електронната рецепта и направление. Във връзка с Националната система предстои и изграждане на единен стандарт за работа с регистри в сектор здравеопазване, базиран на най-добрите практики в света и локалните стандарти; Предвижда се свързаност на всички регистри в сектора към интерфейса в http://opendata.government.bg/; както и пълно взаимодействие със съществуващите интегрирани системи в болниците у нас.

За това, че в много от лечебните заведения са въведени вече подобни интегрирани системи за управление на пациентските досиета и за работа в болниците потвърди и д-р Методи Янков, член на УС на Националния съвет на частните болници.

В България не е направено нищо за създаване на единни регистри и не се знае къде кое лекарство може да бъде намерено, какви лекарства има на пазара и др., каза председателят на Българския фармацевтичен съюз Илко Гетов. По думите му в Европа лекарствата имат уникален продуктов номер и всеки, от единен сайт, може да го провери и поръча.
Ако пациент търси лекарство в България, трябва да провери на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата, но това не означава, че то е налично на пазара, посочи още той.
Проф. Гетов допълни, че за медицинските изделия пациентите не могат да открият нито регистър, нито цената им, нито кой е производителят. Липсва подробен регистър и на аптеките, в който гражданите да проверят какви хора работят в дадена аптека, какво е работното й време и др. Съюзът е разработил електронен регистър и през сайта на организацията всеки може да провери колко са, кои са и къде практикуват правоимащи магистър-фармацевти. В над 20 областни града няма нито една денонощна аптека, а в 11 общини - нито една аптека, сключила договор с НЗОК, допълни проф. Гетов.

Проект за общ информaционен портал на общинските здравни заведения в София представи Огнян Лютаков, юристконсулт в дирекция "Здравеопазване" в Столична община. Интересни презентации и анализи направиха и участниците от частния сектор, сред които Пламен Тютюнков, експерт иновации в здравеопазването,  Таня Илиева, консултант регулации и финансиране по програмите на ЕС,  Йордан Карабинов, основател на Контро ООД.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив