24 Април 2024, 01:35 Днес (0) | Вчера (6)

Енергийният регулатор няма да отстъпи за увеличението на цените на тока за индустрията

06 Юли 2015 11:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 юли 2015, 09:36
Под лиценза на creativecommons

Ако някои излизат на протест, да излязат на протест срещу грешната политика, водена от десетилетия в енергетиката, коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

"Трябва да равнопоставим потребителите. Досега те не са били равнопоставени, защото бизнесът, свободният пазар плащаха 2 пъти и половина по-малка такса от битовите потребители. Това, което КЕВР трябва да направи, е да въведе тази равнопоставеност, такава е в Европа, а и това подготвя българския електро-енергиен пазар за борсата, където не може да има такива такси и задължения към обществото." Това заяви пред Нова телевизия председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Ако някои излизат на протест, да излязат на протест срещу грешната политика, водена от десетилетия в енергетиката, коментира Иванов.

В края на юни на закрито заседание КЕВР взе решение да удължи ценовия период на дружествата в сектор "Електроенергетика" до 31 юли.

На 26 юни представители на бизнеса протестираха в рамките на час срещу планираното от енергийния регулатор поскъпване на тока за промишлеността от 1 юли с 20%. Заради недоволството депутатите приеха законови промени, които правят възможно отлагане на новия регулаторен период с месец.

"Смятам, че Борисов бързо се ориентира след неговото изказване, като след два дни каза в Брюксел, че бизнесът няма основание да протестира, с което ги призова да се оттеглят от тази агресивна позиция.

Според него, енергийният министър Теменужка Петкова и вицепремиерът Томислав Дончев подчертават непрекъснато, че КЕВР е взел наистина справедливо и компетентно решение за тока. "И се вземат мерки не да се отменят мерките на регулатора, а да се допълни решението на регулатора с още мерки", коментира Иванов.

Междувременно беше обявено създаването на специален нов фонд "Сигурност за енергийната система", който да подпомогне НЕК за справяне с финансовия дефицит, породен от необходимостта от изкупуване на енергия по дългосрочни договори.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив