19 Април 2024, 16:47 Днес (10) | Вчера (11)

Ето кои наши компании спряха да застраховат пътуващи до Китай

28 Февруари 2020 15:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 февруари 2020, 16:12

Няма положителен резултат за коронавирус у нас

Още български компании през отиващата си седмица обявиха, че спират временно застраховането на пътуващи до Китай заради ситуацията с новия коронавирус. Припомняме, първи на своя сайт обявиха мярката "Дженерали Застраховане".  На 30 януари т.г. те временно преустановиха застраховането на пътуващи до Китайската народна република по застраховка Помощ при пътуваме в чужбина с осигурен асистанс. Като част от подписваческата си политика от дружеството препоръчаха на българите да не пътуват в държави, в които са установени случаи на разпространение на нов coronavirus.

Малко след това, на 5 февруари 2020 година и ЗАД "Армеец" временно преустанови застраховането на пътуващи до Китайската народна република по застраховки "Помощ при пътуване в чужбина" и застраховка "Отмяна на пътуване". Така те посочиха, че се присъединяват към предприетите мерки за ограничаване разпространението на коронавируса. От компанията напомниха, че застраховка "Отмяна на пътуване" се сключва срещу риска от невъзможност за осъществяване на предварително планувани пътувания в резултат на настъпване на покритите медицински и немедицински причини, независещи от волята на застрахованите лица и непредвидими към момента на сключване на застраховката.

На 12 февруари и "Алианц България" временно преустанови сключване на застраховки "Помощ при пътуване – медицински разноски" и "Помощ при пътуване – анулиране и прекратяване на пътуване" за пътуващите до Китайската народна република.

На 26 февруари ЗК "България Иншурънс" също въведе ограничение по застраховка "Помощ при пътуване в чужбина” и "Пътническа застраховка". Изменението е като специално условие по застрахователния договор, като няма да бъдат покрити събития, настъпили вследствие на която и да е разновидност на коронавирус/коронавирусна инфекция и съпътстващите заболявания причинени от него. Като част от политиката за оценка на риска и с грижа към клиентите, експертите на "България Иншурънс" препоръчват да не се предприемат пътувания в страни, в които са установени случаи на разпространение на корона вирус COVID-19. От дружеството напомниха, че застраховка "Отмяна на пътуване" се сключва срещу риска от невъзможност за осъществяване на предварително планувани пътувания в резултат на настъпване на покритите медицински причини и други събития, подробно описани в т. 37, раздел V "Покрити рискове" от Общите условия на застраховката, независещи от волята на застрахованите лица и непредвидими към момента на сключване на застраховката.

ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс Груп" също ограничи обхвата на застрахователното покритие по туристическите си застраховки.

По-различен ракурс на проблема потърси "Уника България". От днес, 28 февруари 2020 г., дружеството ограничи служителските командировки до рискови дестинации, като даде право на всеки служител, изпитващ притеснение да пътува в чужбина, да обсъди необходимостта с ръководството и да се потърсят алтернативни възможности. Компанията обяви, че ограничава и външните срещи, като осигурява възможност за скайп разговори, за да не се нарушава спокойствието на работния процес. Засилва се поддържането на хигиена на общите части. Осигурява се възможност на всеки служител, който изпитва тревога за своето здраве, да се възползва от възможността за хоум офис, а служители, посетили рискови дестинации, да останат 14 дни хоум офис като превантивна мярка.

Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина покрива риска коронавирус, обяви преди два дни председателят на АБЗ Константин Велев. Той обясни, че застраховката продължава да се предлага от компаниите на българския пазар както при индивидуално, така и при групово пътуване, като има ограничения само за Китай. Всички сключени застраховки са валидни при условие, че пътуването се осъществи. Ако български гражданин при свое пътуване се зарази с вируса и се наложи лечение в чужбина, тези разходи ще бъдат възстановени от застрахователя.  Застраховката е валидна в периода, посочен в полицата и важи само за чужбина. В случай че пътуването се отмени, то логично и застраховката губи действие.

Разпространението на вируса наложи отмяна и отлагане на събития, авиокомпаниите вече позволяват отмяна на резервации без наказателни такси, все повече хора отлагат пътуванията си.

След извънредно заседание на Министерския съвет днес заедно с кризисния щаб, създаден от правителството заради коронавируса, институциите призоваха хората да не се подават на паника. Няма положителен резултат за коронавирус у нас. Всички проби са отрицателни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив