28 Март 2024, 10:25 Днес (3) | Вчера (12)

Животозастрахователите могат да получат отсрочка за изискванията на Solvency II

21 Юни 2012 18:27 по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 юни 2012, 16:08

Преходният период от седем години би дал на застрахователните компании повече време за адаптация, намалявайки страховате, че ще им се наложи да увеличат внезапно своите капиталови резерви

 

Животозастрахователите биха могли да получат повече време да се адаптират към новите строги правила за Solvency II по предложение от германски депутат, който ръководи работата по директивата в Европейския парламент, съобщи агенция "Ройтерс".

Преходният период от седем години би дал на застрахователните компании повече време за адаптация, намалявайки страховате, че ще им се наложи да увеличат внезапно своите капиталови резерви, когато новите правила влязат в сила през 2014 г., смята Буркхард Балц.

"Има идея, чиято цел е да обезпечи прехода на съществуващите животозастрахователни договори към новия режим на Solvency II. Нищо още не е решено обаче, последната дума ще имат законодателите", заяви говорителката на еврокомисаря за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние.

По думите й  все още нищо не е решено категорично.

Преходният период ще даде на застрахователите повече време да адаптират.

Според представител на сектора облекчението обаче не прави нищо по посока на основния недостатък на директивата – фаворизирането на крактострочни инвестиции, което би затруднило животозастрахователите да финансират дългосрочните плащания.

Предложението на Балц е било обсъдено вчера между Барние, представители на Европарламента и на отделните правителств а, по време на среща за изглаждане на някои от оставащите разногласия по финалния вид на директивата.

Индексът Stoxx 600 European insurance index се повиши с 1,39 след като агенциите съобщиха новината, въпреки че споразумение не може да се очаква по-рано от юли, а гласуването на парламента може да е най-рано през септември.

Директивата Solvency II е вече десет години в процес на обсъждане. Целта й е да накара европейските застрахователи да държат капиталови резерви в стриктни съотношения с рисковете, които поемат.

Някои застрахователи обаче са загрижени, че в сегашния си вид, новите правила ще направят прекалено непостоянни изискванията за капиталови резерви, което ще навреди на бизнеса им. Такива притеснения изпитват дори големи и добре подготвени за новия режим застрахователи като Allianz, AXA и Generali.

Компаниите от сектора се оплакват и от големите разходи за синхронизиране с директивата. Освен това заявяват, че повишаването на резервите може да направят дъщерните им компании в САЩ неконкурентни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив