24 Април 2024, 06:04 Днес (0) | Вчера (6)

Задължават частните болници да купуват лекарствата с търгове

16 Януари 2020 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 януари 2020, 08:41

Това става след скандала с разликата от 7 пъти в цената на онкомедикамент

Частните болници ще бъдат задължени да обявяват обществени поръчки за закупуване на лекарства. Това стана ясно от изказване на здравния министър Кирил Ананиев в Народното събрание. Той беше поканен от депутатите във връзка с изказване на управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев, че един и същ медикамент се заплаща от касата на различните болници с няколко пъти разлика в цената, като повече пари отиват в частните лечебни заведения, пише в. Монитор.
След промяна в правилата освен общинските и държавните болници, задължително търгове ще провеждат и частните, категоричен беше министър Ананиев. Той ще поиска проверка от НАП на финансовите показатели на лечебни заведения при доставка на онкологични медикаменти.
"Ще изпратя проект на текстове за изменения и допълнения в закона за обществените поръчки в Министерството на финансите. Ще възложа на Изпълнителната агенция по лекарствата да направят проверка на финансовите показатели на лечебни заведения при доставка на тези лекарства и ще ги сравним с пределните цени", каза още той.
Проблемът стана ясен, след като управителят на НЗОК д-р Дечев разкри преди дни, че има данни за седем пъти разлика в цената на лекарство, плащано от касата, в различни лечебни заведения. Дечев уточни, че става въпрос за онкомедикамент, който е закупен от девет болницина цени от 129 до 1063 лева.
"Говорим за едно и също лекарство и производители. Всичко, което беше сигнализирано е в рамките на закона. Всички продажби от болницата към касата са съгласно действащата уредба", каза д-р Дечев, цитиран от Канал 3.
"Важно е да се адресира точно проблемът, който е установен през последните дни. Искаме да дадем сигурност на българските граждани, че средствата отиват именно в подобряване на здравето на хората", коментира председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ.
Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев ще бъде изслушан на заседание на здравната комисия в парламента в четвъртък, а причината са неговите изказвания за източване на касата. Препитването на Дечев ще стане по предложение на депутатите от БСП и ДПС, като искането е внесено след консултации между двете партии, стана ясно от думите на социалиста д-р Георги Михайлов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив