16 Април 2024, 14:03 Днес (7) | Вчера (10)

Законопроектът за предсрочно пенсиониране не е справедлив, според синдикатите

12 Октомври 2012 10:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 октомври 2012, 10:29

КТ „Подкрепа” има официално становище, с което не се подкрепя законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Емилия Масларова и Драгомир Стойне

 

В законопроекта за предсрочно пенсиониране става въпрос да се даде шанс на хората, които са дълготрайно безработни или по друга причина са останали без работа и нямат право на парични обезщетения за безработица, като вместо те да търсят варианти за получаване на инвалидни пенсии, да имат възможността да получават предсрочно намалени пенсии и да покриват жизнените си потребности за времето, за което те не могат да се пенсионират.

Става въпрос за две години преди пенсионирането като в пенсионната формула всеки месец, който не достига стаж или възраст на определения човек да се намалява пенсията с 0,4%. Това обясни депутатът от Коалиция за България Драгомир Стойнев в предаването "Преди всички" на БНР.

Основната цел на законопроекта е да върне достойнството на хората, защото по време на икономическата криза българската държава не предприе мерки за ранно или предсрочно пенсиониране, добави депутатът.

След проучване, което направихме, стана ясно, че 10% от хората са готови да се пенсионират, ако са без работа. В крайна сметка те ще получат една по-ниска пенсия и ще я получават доживот. Голяма част от хората казват, че работят и няма да се пенсионират, което е чудесно, но за съжаление ние нямаме политики, за да насърчаваме хората да остават по-дълго на работното си място, тъй като ние имаме едно застаряващо население.

Първата година това ще струва на държавата 7 млн. лв., ако се пенсионират 10% от тези 50 хиляди души. За следващата година ще струва 23 млн. лв., което на фона на дефицита, който е приблизително 5 млрд. евро в бюджета на ДОО, е значително малка сума, обясни Стойнев.

Стойнев заяви, че се надява до месец и половина законопроектът да е готов, но беше категоричен, че няма да бърза да го вкарва в пленарна зала, защото преди това ще поиска мнението на всички пенсионерски организации.

Синдикатът има официално становище, с което не се подкрепя законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Емилия Масларова и Драгомир Стойнев, заяви икономическият експерт от КТ "Подкрепа" Николай Николов.

Ние считаме за социално неоправдано предложението, според което, лицата ще получат намалена пенсия за осигурителен стаж и възраст до края на живота си, ако се пенсионират предсрочно. Според нас това не почива на здравата логика, защото за да си помогне човек в определен момент той ще трябва да плаща до края на живота си пенсия, примерно с 10% намаление. Ние считаме, че това излага човека на едно изкушение.

Това деформира пенсионната система и не е справедливо от гледна точка на работника, обясни той и добави, че проблемите на пазара на труда не могат да решени с предсрочно пенсиониране.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив