19 Април 2024, 05:11 Днес (0) | Вчера (11)

Започва пълна проверка за плащанията от НЕК заради съмнения за нарушения

18 Август 2014 18:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 август 2014, 17:48

Енергийният борд започва работа от следващата седмица

До началото на следващата седмица ще бъде структуриран енергийният борд. Това обяви на среща с представители на КТ "Подкрепа" и КНСБ вицепремиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева. На нея присъства и министърът на икономиката  и енергетиката Васил Щонов.

По време на разговорите бяха обсъдени проблемите в сектор "Енергетика", кризата със затварянето на КТБ, липсата на финансиране за строителството на участъци от АМ "Хемус" и състоянието на "Напоителни системи".

Вицепремиерът подчерта, че основната задача на енергийния борд е да намери и предложи решения, за стабилизиране на сектора, който е пред колапс, заради натрупани дисбаланси , следствие от неефективни решения, взети под политически натиск.

Бордът  ще е работещ, експертен орган, в който ще влязат представители на всички заинтересовани страни.  "Той трябва да предприеме първите най-важни стъпки, с които да спасим сектора, тъй като е реална опасността още през октомври системата да колабира", заяви министър Захариева и допълни, че всеки месец НЕК губи по 50 млн.лв., заради което не се разплаща с компаниите, от което страдат всички.

Вицепремиерът  разпореди   пълна проверка на НЕК за извършените плащания, защото има информация, че въпреки кризата някои дружества са получавали пари от държавата редовно, а други не. "Ще дадем максимална прозрачност, на кого плаща НЕК и по какви критерии", категорична бе Захариева.

"Безспорен наш приоритет е диалогът и прозрачното управление, затова трябва да бъде показана пълната картина в сектор "Енергетика", така както преди година в служебното правителство за пръв път показахме какво се случва с парите в сектора", изтъкна Захариева и добави, че това също ще е сред приоритетите на енергийния борд.  Вицепремиерът добави също, че енергийният борд ще подготви промени в закона за енергетиката, които да позволят ДКЕВР да се превърне от политически в експертен орган, за да се регулират професионално и ефективно енергийния и водния сектор.

Захариева бе категорична, че държавата трябва да е предвидима и стабилна, защото това е най-важният сигнал за спокойствие на бизнеса и привличането на външни инвестиции.

Синдикатите подкрепиха създаването на енергийния борд  като важна стъпка за стабилизиране на сектора. и посочиха нуждата от прозрачност .

От КНСБ настояха и за решение на проблема с фирма  "Автомагистрали Черно море", която строи участък от АМ "Хемус", но заради липсата на ритмично заплащане има напрежение сред работниците.

Над 19 млн.лв. пък са задълженията на държавата за делегирани дейности към "Напоителни системи" , което е причина за  социално напрежение.  Синдикатите алармираха, че кризата с КТБ крие риск за дейността на  дружества с активи за над 7 млрд. лв. и стотици работещи.

В заключение вицепремиерът подчерта решимостта си да работи при пълна прозрачност и взимайки под внимание мнението на всички заинтересовани страни за постигане на ефективни и взаимноизгодни решения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив