28 Март 2024, 22:09 Днес (11) | Вчера (12)

Застрахователите да плащат за откраднати гуми и джанти, постанови Московски съд

23 Септември 2013 15:53 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 23 септември 2013, 15:54
АСН

Застрахователният договор трябва да защитава имуществото в момента на сключване на застраховката, коментират юристи

Московският градски съд призна за незаконен разпространеният в Русия отказ за застрахователно обезщетение при кражба на гуми от автомобил, които не не са застраховани като допълнително оборудване, съобщи електронното издание asn-news.ru.

Гумите заедно с джантите трябва се приемат за незастраховани само ако в момента на сключване на застрахователния договор автомобилът изобщо не е имал колела, считат съдебните заседатели.

Повод за произнасянето на служителите на Темида е жалба от собственичка на Porsche Cayenne, застраховала возилото в „Ингосстрах“. Един ден тя видяла, че ловки апаши „събули“ автомобила й и се обърнала за обезщетение към застрахователя. Оттам обаче получила отказ, защото не била застраховала допълнително колелата като елементи, които се демонтират. Жената не се съгласила с аргументите и се обърнала към съда за разрешаване на въпроса.

Съдебните заседатели на първа инстанция, а след тях и судебната колегия на Московския градски съд удовлетворили иска. В апелационното определение съдът посочва, че застрахователят не е представил изрично доказателство, че гумите и джантите спадат към т.нар. Допълнително оборудване и трябва да бъдат застраховани допълнително. Освен това застрахователят не е доказал, че след сключване на застрахователния договор са поставени други  джанти и гуми, различни от тези при сключването на договора. Освен изплащане на обезщетение, съдът постановява застрахователят да плати и 50%-на потребителска глоба, неустойка, както и да покрие съдебните разходи.

Руски застрахователни юристи отбелязват, че по принцип съдът отсъжда подобни дела в полза на застрахованите. Според  Денис Спицин, юрист в „ДТП Помощ“, отказът от плащане на такива обезщетения е честа застрахователна практика, но по правило съдът приема, че колелата не могат да не бъдат застраховани, понеже без тях експлоатирането на автомобила е практически невъзможно.

Според Кирил Гацалов от ООО „Страховое право“, застрахователният договор защитава имуществото, представено на застрахователя в момента на сключване на договора, ето защо и гумите, и джантите трябва да влизат в застрахователното покритие.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив