23 Април 2024, 23:58 Днес (6) | Вчера (13)

Застрахователи и фермери ще финансират държавна фирма за защита на реколтата

20 Март 2018 14:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 март 2018, 14:42

Преобразуват Изпълнителна агенция "Борба с градушките"

Изпълнителна агенция "Борба с градушките" ще бъде преобразувана в ново държавно предприятие. Промяната е предвидена в проект на Закон за превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието. Автор на проектозакона е земеделското министерство. Концепцията на закона е обявена за съгласуване в сайта за обществени консултации на Министерския съвет.


Проектът урежда отношенията, свързани с  превенцията и обезщетяването на земеделските стопани за щети от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието в особено голям мащаб. Като природни бедствия и неблагоприятни климатични и други събития в земеделието са определени: градушки, наводнение, суша, пожар и измръзване на земеделски култури, водещо до съществени негативни последици за селското стопанство.

Сред задълженията на новото предприятие е да обезщетява земеделските стопани за претърпени вреди от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието. Дейността на предприятието ще се финансира от: средства от държавния бюджет; задължителни вноски от земеделските стопани; задължителни вноски от застрахователните компании; дарения от местни и чуждестранни физически и юридически лица; приходи от услуги и дейности и други.

Предвижда се земеделските стопани да заплащат ежегодни задължителни вноски за превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието за обработваема (орна) земя и трайни насаждения. От обхвата на задължените лица се изключват собствениците и ползвателите на пасища, мери и ливади.

Застрахователните компании, които предлагат застраховки по класове "Сухопътни превозни средства (без релсови превозни средства)", "Пожар и природни бедствия" и "Други щети на имущество" също ще заплащат задължителна вноска за превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието.

Мнения по проекта могат да бъдат давани до 15 април т.г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив