19 Април 2024, 01:58 Днес (0) | Вчера (11)

Застраховател на търговски кредити очаква забавяне на ръста на българската икономика

12 Ноември 2019 13:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 ноември 2019, 13:29

Несъстоятелностите са се увеличили с 10% за първите девет месеца

Българската икономика е изправена пред забавяне на ръста – от очакваните 3,5% за 2019 г. до 2,5% за 2020 г., сочи актуализирана прогноза на компанията за застраховане на търговски кредити Euler Hermеs, цитирана от TechNews.bg.
След анализ на резултатите от първото полугодие международните експерти подобриха прогнозата си за 2019 година с 0,5 пункта, но остават с известни резерви. "Ръстът на БВП за периода е 4,2%, но ако се разгледат двете последователни тримесечия се вижда спад на темповете – от 4,5% на 3,8% и това е тенденция, която много вероятно ще продължи”, заяви Манфред Щамер, главен анализатор "Икономически проучвания и оценка на риска” в застрахователя.
По неговите думи, реалният двигател на икономиката в този период е вътрешното потребление, което беше моментно стимулирано с ръст на заплатите и намаляване на безработицата. Но в същото време износът ще отслабва с намаляването на търсенето в Еврозоната и на глобално ниво, което ще има своето отражение.
Макар че на пръв поглед данните за второто тримесечие индикират значителен принос на нетния износ към развитието на икономиката, според експертите това е само моментна снимка, която всъщност показва, че вносът намалява значително по-бързо от експорта. Те обръщат внимание и на нарастването на излишъка по текущата сметка, което за август се оценява на 7% от БВП при 5,4% за 2018 година.
Негативна тенденция, върху която се фокусира анализът, е осезателното забавяне на темпа на ръст на индустриалното производство – от 3,5% в първото тримесечие на -0,1% за второто и очаквани -1,7% за периода юли-август.
Анализаторите актуализират и прогнозата си за несъстоятелностите в България за 2019 година. Според наличните данни, които компанията генерира по своя методика, от януари до август 2019 г. те са се увеличили с 10% спрямо същия период на миналата година. Според експертите, това ще е и ръстът на годишна база за 2019 г., а в последствие и за 2020 г.
"Според официалната категоризация на Euler Hermes с прогноза за 10% ръст за 2019 година България формално попада в "червената” група на държавите с най-съществено увеличение на фалитите. Там са също Словакия, Китай, Чили, Дания и Турция”, каза Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България.
С прогноза за 10% ръст на несъстоятелностите за 2019 година България формално попада в "червената” група на държавите с най-съществено увеличение на фалитите, заяви Камелия Попова
"За пореден път обаче обръщаме внимание на специфичната ситуация у нас – в България има множество административни усложнения и тежка процедура за обявяването на несъстоятелност. Затова трябва да имаме предвид, че този ръст не е водещ индикатор за увеличаване на бизнес риска и по наши очаквания ще засегне традиционно за България малки и средни предприятия, а не знаково големи организации”, допълни Попова и уточни, че далеч по-важен индикатор са флуктуациите в междуфирмената задлъжнялост.
Въпреки че ръстът на несъстоятелностите не е знаков, според експертите обаче има други тревожни тенденции за бизнеса у нас. На глобално ниво икономиката забавя темповете си и се очаква това да продължи и през следващата година. Международната търговия също "замръзва” с повишаване на напрежението между САЩ и Китай. Всичко това няма как да не се отрази и на бизнеса в България със забавяне на ръста на икономиката и у нас и повишаване на рисковите фактори.
"Предупреждението, което отправяме през последната година, за повишено внимание при сделки със съседните Турция и Румъния остава валидно. Също така бихме препоръчали предпазливост при сделки с Русия, защото прогнозата за забавяне на ръста на икономиката там е особено валидна”, посочи Попова.
"При традиционните експортни партньори на България – страните от ЕС, също се очаква забавяне, а обръщаме внимание и на натрупването на сериозно количество стокови наличности при западноевропейските компании, което може да има директно отражение върху търговските отношения с българските партньори, пропадане на сделки и трудност при разплащанията”, обобщи Попова.
По отношение на индустриите от Euler Hermes предвиждат най-сериозно напрежение в Европа в секторите Търговия на дребно, Метали, Строителство и Автомобилостроене. "Това има отношение към българската икономика и производство, затова е добре да следим с повишено внимание. Бихме добавили и още два сектора, които ще наблюдаваме отблизо – транспорт, заради предстоящите промени в нормативната уредба и т. нар. пакет "Мобилност”, и туризма, заради фалита на Томас Кук”, заключи Камелия Попова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив