28 Март 2024, 17:01 Днес (11) | Вчера (12)

Застраховател понижи рейтинга на 18 държави заради риск за разплащанията на компаниите

01 Април 2020 12:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 април 2020, 15:12

България остава на ниво B2 – умерен риск, но половината сектори у нас са в “чувствителната” зона

Въпреки усложнената икономическа обстановка рейтингът на България засега се запазва на ниво B2 – "умерен риск” от забавени плащания и лоши вземания. Това стана ясно от регулярния доклад на международния застраховател на търговски кредити в света и у нас Euler Hermеs, изготвен след първото тримесечие на 2020 година.

Мониторингът обхваща 242 държави и 18 сектора, като оценката се прави на база 40 краткосрочни и дългосрочни показатели. Рейтингът дава информация за степента на риска от забавени плащания и лоши вземания при осъществяване на сделки с компании, опериращи в съответната държава. Скалата на Euler Hermes включва два индикатора -  за средносрочен риск от AA (най-нисък),A,BB,B,C,D (най-висок) и за краткосрочния риск по скала 1 (най-нисък) до 4 (най-висок). В същото време се прави оценка на 18 сектора във всяка държава, като те се индексират от "зелено” за нисък, през "жълто” за умерен, "оранжево” за чувствителен до "червено” за висок риск.
У нас половината от изследваните сектори вече "светят” в оранжево, след като към тази зона от жълтата премина и Производството на автомобилни части. Това е и единственият сектор с понижен рейтинг в новия доклад на Euler Hermes. В зелената част на скалата у нас, като най-ниско рисков, засега успява да се задържи само Софтуер и ИТ услуги.
"Към момента България успява да задържи рейтинга си за разлика от други държави в региона. Но трябва да се има предвид, че до този момент нашите индикатори се движеха в горната част на B2 дори с известна перспектива за повишение.”, обясни Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България. "В тази изключително динамична и изпълнена с нови предизвикателства икономическа среда, никой не може да остане спокоен. Нашата задача като партньор и лидер на пазара на застраховане на търговски кредити е да продължим да предоставяме устойчиво услугите си, както и да подкрепяме бизнеса с регулярна и актуална информация. По този начин се стараем да подпомогнем компаниите във взимането на трудните решения за ограничаване на риска днес.”, допълни тя.
18 са държавите с понижен рейтинг, като сред тях попадат и такива от региона на Централна и Източна Европа – Румъния, Словакия, Чешката република, Полша и Литва.
"Видимите и потенциални последици от пандемията на Covid-19 са отразени в нашия анализ на риска в отделните държави. Продължаваме обаче да следим положението във Франция, Германия, Испания и САЩ, като към момента те разполагат с необходимите инструменти да защитят бизнеса там, но ситуацията може да рязко да се усложни, ако изолацията продължи и икономиките останат замразени за по-дълъг период.”, предупреждава Людовик Сюбран, Главен Икономист на Euler Hermes и Allianz.
Общо 126 сектора във всички изследвани държави също са с ревизиран към по-рисков рейтинг, което е рекорд от съществуването на доклада на Euler Hermes. Важно е да се отбележи също, че в 60% от случаите става въпрос за съществена промяна – от умерен към висок риск. Най-сериозно засегнат е Автомобилостроенето с понижение в 26 държави. На второ място в негативната класация се нарежда Транспортът (понижение в 21 държави), следван от Електроника (понижение в 14 държави) и Търговия на дребно (понижение в 12 държави). Най-сериозно повишаване на риска по сектори има в Западна Европа с 52 ревизии надолу, а в Източна Европа те са 24.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив