29 Март 2024, 10:58 Днес (3) | Вчера (11)

Застраховател спечели битка със словашкото правителство за здравното осигуряване

14 Декември 2012 12:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 14 декември 2012, 16:49
cepolina free photo

Аргументите на Achmea са, че кабинетът на Фико нарушава споразуменията за защита на инвестициите в страната

 

Международният арбитражен съд отсъди в полза на здравноосигурителното дружество UNION, подразделение на холандския застрахователен гигант Achmea по делото за закриване на частните компании от сектора в Словакия.

Словашкото правителство на Робърт Фико се готви да национализира двете частни здравноосигурителни компании, работещи на местния пазар в момента и да направи здравното осигуряване изцяло държавно.

Кабинетът иска новият модел на здравно осигуряване да влезе в сила от 2014 г., като догодина трябва да бъде постигната някаква договореност с частните дружества.

Аргументите на Achmea обаче са, че кабинетът на Фико нарушава споразуменията за защита на инвестициите в страната.

Съдът реши, че Словашката Република трябва да плати на Achmea 22 млн. евро като обезщетение за пропуснати ползи и още 3 млн. евро за съдебни разноски.

В решението по случая, Международният арбитражен съд взима предвид решението на Словашкия Конституционния съд от 2011 година, който постанови, че решението за закриването на тези дружества противоречи на основния закон на страната.

В момента на пазара работят две частни здравноосигурителни компании – Dovera контролирана от местната финансова група Penta Invest, както и Union.  Техни клиенти са една трета от населението на страната или около 400 хиляди словашки граждани.

Фико цели поставянето на цялата здравно-осигурителния система под чадъра на Държавната здравноосигурителна Компания, която осигурява 3,6 милиона словаци (или 66% от общия брой на осигурените лица).

Словашкото правителство разчита частните фондове доброволно да предадат активите си. По думите му, ще бъдат наети международни консултанти, ако не бъде постигнато никакво споразумение и правителството реши да експроприира активите.

По думите на Фико, това ще се случи въпреки съпротивата на тези дружества, както преди време Унгария на практика ликвидира частния модел на пенсионно осигуряване.

Анализатори смятат, че Словакия ще постъпи по-меко с частните дружества от това, което направи Унгария преди три години с частните пенсионно-осигурителни компании. Тогава Будапеща заяви на гражданите на страната, че ако не изтеглят парите си от частните осигурителни фондове и не ги преместят в държавния, то просто ще загубят държавните си пенсии. В резултат на това бизнесът на частните фондове на практика беше ликвидиран.

За да се избегне повтарянето на драмите от социалистическата национализация след войната, словашкото законодателство много ясно регламентира как в момента може да стане това – одържявяването е допустимо само ако е в силен обществен интерес и срещу адекватна компенсация.

За да финансира подобна сделка кабинетът на Фико ще се наложи да продава други държавни активи.

Опозицията предположи, че държавата трябва да плати стотици милиони евро.

Частното здравно осигуряване беше въведено в страната с първите реформи след разпадането на бивша Чехословакия още през 1993 година.

 „Ръководеното от мен правителство не е съгласно с това, здравните осигурители да печелят пари върху гърба на обществото и да ползват тези печалби, за да осъществяват представите си за луксозен живот”, заяви словашкият премиер в края на октомври.

При нововото развитие на спора, породен от решението на Международния арбитражен съд, изглежда национализацията на двете здравноосигурителни компании има по-малки шансове за успех.

Въпреки това Братислава заяви, че ще оспорва решението и ще отнесе случая до Съда на Европейската общност. Тази реакция на правителството се основава на прецедент от предишното решение на Арбитражния съд по отношение на сходни претенции на другата компания от сектора, оперираща в Словакия – DOVERA. Тогава Съдът реши, че не е компетентен да заседава по делото.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив