24 Април 2024, 08:13 Днес (0) | Вчера (6)

Застраховката "Помощ при пътуване в чужбина" покрива риска от коронавируса

26 Февруари 2020 11:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 февруари 2020, 13:47

Застраховката е валидна в периода, посочен в полицата и важи само за чужбина

Короновирусът влиза в покритието на застраховката "Помощ при пътуване в чужбина", заяви за БНР председателят на АБЗ Константин Велев. Той обясни, че застраховката продължава да се предлага от компаниите на българския пазар както при индивидуалните, така и при груповите пътувания, с изключение на Китай. Всички сключени застраховки са валидни при условие, че пътуването се осъществи. Ако български гражданин при свое пътуване са зарази с вируса и се наложи да лечение в чужбина, то тези разходи ще бъдат възстановени от застрахователя.  Застраховката е валидна в периода, посочен в полицата и важи само за чужбина. В случай, че пътуването се отмени, логично, и застраховката губи действие.
В случай че  пътуването се отмени поради забрана за пътуване, туроператорите възстановяват сумите на туристите – застраховката е част от туристическия пакет, така че при възстановяване на сумата, се връща и тази част, която е платена като премия за застраховката.  Ако застраховката е сключена директно при застраховател и отмяната на пътуването се осъществи преди началната дата на застраховката, т.е. предварително, то лицето може да прекрати застраховката и да си получи съответна стойност от цената, в зависимост от условията по застраховката в конкретната компания.
Има някои разлики в общите условия по тази застраховка при различните компании, затова всеки клиент трябва предварително да се запознае с тях, посъветва Константин Велев. Той подчерта, че не се забелязва тенденция за повишаване цената на застраховката "Помощ при пътуване в чужбина". По-скоро се ограничават пътуванията, което логично води до отлив при сключването на този вид застраховки.

Някои български застрахователи обявиха, че временно преустановяват застраховането на пътуващи до Китайската народна република по застраховки "Помощ при пътуване в чужбина" и застраховка "Отмяна на пътуване" (и разновидностите им в различните компании: "Помощ при пътуване – медицински разноски", "Помощ при пътуване – анулиране и прекратяване на пътуване", "Помощ при пътуваме в чужбина с осигурен асистанс"). Застраховка "Отмяна на пътуване" се сключва срещу риска от невъзможност за осъществяване на предварително планувани пътувания в резултат на настъпване на покритите медицински и немедицински причини, независещи от волята на застрахованите лица и непредвидими към момента на сключване на застраховката.
Сред преустановилите сключването на застраховки по тези продукти са: "Армеец" (от 5 февруари 2020 г.), "Алианц България" (от 12 февруари 2020 г.), "Дженерали" (от 30 януари 2020 г.).

Междувременно още няколко европейски държави обявиха първи случаи на заразени с коронавирус. След Италия Австрия, Хърватия и  Швейцария обявиха, че регистрираните при тях случаи са свързани с хора, които са били в Италия. Същото направи и Алжир.
Първи положителен тест за вируса е направен в Латинска Америка на завърнал се от Италия жител на Бразилия.
През последните дни Италия се превърна в най-засегнатата страна в Европа с повече от 300 заразени и 11 смъртни случая.
Южна Корея съобщи за още 169 заразени с новия коронавирус и 11-и смъртен случай. С това общият брой на заразените в страната достигна 1146. Южна Корея е на второ място след Китай по брой случаи на заразата.
Американски войник, базиран в Южна Корея, е бил диагностициран с коронавируса, съобщиха въоръжените сили на САЩ.
Кувейт съобщи за още два случая на заразени с новия коронавирус. Това са хора, които са се върнали от Иран - една от най-тежко засегнатите от вируса страни. Общият брой на случаите в Кувейт достигна 11.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив