29 Март 2024, 12:40 Днес (6) | Вчера (11)

Земетресението в Загреб пак напомни за малкото застраховани домове

27 Март 2020 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 март 2020, 09:28

Въздействието на труса върху бизнеса на местните застрахователи ще бъде скромно, защото едва 20% от домовете имат застраховка

Силното земетресение, което разтърси хърватската столица Загреб преди броени дни, върна фокуса на внимание към ниското застрахователно покритие в страната. Въпреки че още е рано да се каже какви ще бъдат знаят застрахованите загуби, изглежда, че малък брой обществени сгради и частни домовете, засегнати от събитието, са застраховани за риска земетресение, така че въздействието върху бизнеса на местните застрахователи ще бъде скромно. Трусът удари в неделя с магнитуд 5,5 по Рихтер и бе последван от няколко десетки афтършока през следващите дни във време, когато градът и страната се справят с ограниченията, наложени заради коронавирусната зараза, както и с лошото време.

Властите заявиха, цитирани от местната преса, че 15-годишното момиче, което беше тежко ранено при труса, е починало в болницата в Загреб. Други 26 души са ранени, 17 от които сериозно. 250 къщи бяха повредени, а 59 души трябваше да бъдат настанени във временни убежища. Броят на засегнатите домове е близо 7000.

Водещите застрахователи в страната заявиха, че продължават да получават искове за структурни повреди по сградите и за друго увредено имущество. CROATIA Osiguranje обяви, че "ще предостави на клиентите си цялото време, което им е необходимо да подадат заявления за обезщетения", като препоръча на засегнатите да "направят снимки на щетите възможно най-скоро и да ги докладват през уебсайта на дружеството , избягвайки посещението на офисите на компанията". Представители на ALLIANZ Загреб посочиха, че застраховката срещу земетресение трябва да бъде сключена в по-голям мащаб, тъй като към момента повечето клиенти придобиват само стандартната полици за пожар и отговорност към трети лица.

При труса голям брой превозни средства също бяха повредени от падащи предмети или части от фасадите на сградите. Хърватското застрахователно бюро (HUO) напомни на собствениците на автомобили, че такива загуби се покриват само от застраховка каско и препоръча на собствениците а проверят индивидуалните условия по договорите, тъй като те се различават при различните застрахователи и е възможно някои от тях да не покрият риска от земетресение.

По данни на HUO класът "Застраховка от пожар и природни щети" представлява по-малко от 10% от пазарния портфейл. През първите месеци на 2020 г. бруто приходите от този клас отбелязват положителна тенденция в сравнение със същия период на 2019 г. Но все пак, само около 20% от хърватските домове са застраховани срещу катастрофични рискове, като земетресение и опасно време, посочват от HUO.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив