28 Март 2024, 19:37 Днес (11) | Вчера (12)

Иван Кокалов: Искаме минимум 600 млн. лв. повече за бюджета на НЗОК

03 Октомври 2019 17:17 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 октомври 2019, 17:19

Неделчо Тотев: За да дадем едни пари, те трябва да влязат в лечебните заведения

"Искаме минимум 600 млн. лв. повече за бюджета на Касата, за да можем да актуализираме цените и на другите пътеки. Искаме в алгоритъма да се знае каква част от тези средства отиват за доктори, за медицински сестри, за целия персонал, за да няма напрежение". Това заяви пред БНР Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ.
Днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че за повишението на възнагражденията на медицинския персонал и за болнична дейност на всички лечебни заведения са осигурени общо 86 млн. лева.
"Парите се увеличават, но начинът, по който те се разпределят, защото здравеопазването не е 100% на бюджет, няма как да стигнат директно в заплатите. Средствата са за извършена дейност и болниците получават тези пари от Касата за извършена дейност и после се разпределят между персонала. Първо трябва да видим по какъв начин постъпват средствата", посочи Кокалов в предаването "12+3".

Ние предлагаме да могат общинските съвети да гласуват също средства за финансиране на заплащането, посочи той. КНСБ настоява още правилата за образуване на работната заплата да бъдат задължителни, а не препоръчителни:
"Затова смятаме с работодателите да се договорим те да станат част от Колективния трудов договор и министърът на труда да го разпространи за всички. Крайно време е да има някакъв ред в това здравеопазване и разпределението на средствата да не става по шуробаджанашки начин, на близки и познати, а да отиват за всички. Работата в здравеопазването е екипна и всички трябва да получават достойно възнаграждение".

Искаме това, което е договорено като стартова заплата, да се изпълни и в зависимост от натоварването на медицинските специалисти тя да расте, каза Иван Кокалов. Договореното в КТД за университетските болници е стартова заплата от 950 лв., а за общинските и областните болници е 900 лв., посочи той.

Няма как да стигнем това ниво и затова бях против, когато се подписваше КТД, подчерта от своя страна Неделчо Тотев – председател на Сдружението на общинските болници.

"За да дадем едни пари, те трябва да влязат в лечебните заведения. Ако работим ръка за ръка със синдикатите, трябва да насочим усилията точно това да бъде осигурено, а тогава трябва да изискват от нас да ги дадем", обясни той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив