29 Март 2024, 15:23 Днес (10) | Вчера (11)

Идната седмица става ясна глобата на НАП за теча на лични данни

21 Август 2019 16:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 август 2019, 15:40

Засега е ясно е, че НАП не е направила абсолютно нищо, за да бъдат защитени тези лични данни, както и че един милион от тези над шест милиона са данни на починали хора

Другата седмица председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов ще оповести размера на глобата, която ще бъде наложена на Националната агенция за приходите (НАП) заради това, че е допуснала изтичането на личните данни на над шест милиона български и чужди граждани.

Проверката е приключила, а в петък на НАП ще бъде връчен акт за административно нарушение, каза Веселин Целков, член на Комисията, предаде БНР.

Засега е ясно е, че НАП  не е направила абсолютно нищо, за да бъдат защитени тези лични данни, както и че един милион от тези над шест милиона са данни на починали хора.

Веселин Целков коментира, че и преди КЗЛД е имала кореспонденция с Приходната агенция по темата "сигурност на личните данни", като на НАП е било дадено указание да въведе втори идентификатор за търсене на информация в масивите ѝ освен ЕГН. Отговорът бил, че това ще е рождената дата.

"Отидохме на проверка, защото помислихме, че това е недоразумение или че изпълнителният директор на НАП е бил подведен. Оказа се, че това е мнението на експертите в НАП. След като вие си мислите, че рождената дата може да бъде втори личен идентификатор след ЕГН-то, тогава естествено може да се направи изводът за експертното знание…", каза той.

Веселин Целков постави проблема с изтичането на данни от НАП в контекста на общото отношение на "висшия мениджмънт на държавата" към проблема с опазването на личните данни. И коментира вчерашното назначение на вицепремиера Марияна Николова за шеф на Съвета по киберсигурност:

"Виждаме колко късно – повече от 6 месеца (след създаването на правителствения орган) е назначен председател на Съвета по киберсигурност. Законът е приет декември месец миналата година. Да не говорим, че назначаването на различни постове трябва да изисква една изключителна експертиза", посочи Веселин Целков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив