24 Април 2024, 03:45 Днес (0) | Вчера (6)

Използването на мобилните телефони като POS терминали ще ускори приемането на електронните разплащания

03 Юни 2014 13:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 юни 2014, 12:58

Търговците, които въвеждат Chip и PIN в мобилен телефон (mPOS), нараства с над 60% за последното тримесечие на 2013 г.

Според проучване сред търговци за възприемането на нови платежни решения, проведено от Visa Европа, използването на мобилния телефон като POS терминал (mPOS) от малкия и среден бизнес на континента ще се увеличи драстично през 2014 г. Двигател на този растеж ще бъдат променящите се нагласи към картовите разплащания от страна на малките фирми с опознаването на ползите от mPOS като платежно решение.

Проучването, проведено сред 2000 търговци във Великобритания, Франция, Германия, Италия и Полша, потвърждава положителната промяна в нагласите на малкия бизнес към приемането на електронни разплащания. Разбирането на потенциала на използването на мобилния телефон като POS терминал (mPOS)  от страна на малките фирми е ключовата причина за това. Търговците, първоначално скептични към mPOS поради убеждението, че бизнесът им е твърде малък, или че електронните разплащания са скъпо и сложно решение, бързо променят мнението си след демонстрация на конкретните бизнес ползи на технологията.

Малкият Chip и PIN mPOS картов четец превръща всеки потребителски смартфон или таблет в картов терминал. Посредством връзка със смартфона или таблета на търговеца, решението прави картовите разплащания мобилни и приложими в различни търговски обекти, при покупки по време на мероприятия и при доставки у дома. По този начин технологията подпомага въвеждането на електронни разплащания сред малките фирми и едноличните търговци, които не са приемали разплащания с Visa до този момент. 

Основните резултати от проучването :
- Над 1/4 от запитаните малки и средни предприятия проявяват интерес към използването на мобилен телефон като POS терминал в близките 6 месеца
- Мнозинството от анкетираните представители на малкия и среден бизнес определят лесната употреба като основното предимство на mPOS четеца (74% oт тези във Франция, 73% в Германия, 63% във Великобритания и Полша, както и 59% в Италия)
- Сигурността на разплащанията е най-важният аспект на услугата, следван от факта, че тя отговаря на изискванията на индустрията и има възможност да приема всички видове карти
- Почти половината от запитаните в Германия смятат, че mPOS решенията ще увеличат техните продажби поради факта, че потребителите разполагат с всичките си финанси, а не са ограничени до количеството пари в брой, които имат налични в момента на покупката
- 45% от запитаните дребни търговци в Италия споделят, че mPOS терминалите увеличават техния оборот, защото им позволяват по-бързо събиране на вземанията

Резултатите от проучването показват, че mPOS терминалите са еднакво приложими във всички бизнес сектори. Решаващ фактор за тяхното въвеждане е начинът, по който търговците възприемат електронните разплащания, особено тези, които осъществяват висок брой трансакции лице в лице.

25 mPOS решения са активни в момента в Европа, като няколко ключови европейски банки имат 30 стартирали пилотни проекта за използването на мобилни телефони като POS терминали до есента на 2014 г. Последният такъв проект е Barclaycard във Великобритания. Очаква се скоро такива устройства да предлагат и българските банки.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив