20 Април 2024, 07:48 Днес (0) | Вчера (10)

Израел обяви готовност за война с Иран

16 Август 2012 09:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 август 2012, 09:19

46% от израелците са против такава атака

 

Израел обяви готовност за война с Иран. Гражданите на Йерусалим се наредиха на опашки пред магазините, за да си купят противогази. Всички очакват в рамките на седмици израелската авиация да нанесе удар срещу обектите, в които се разработва иранската ядрена програма, пише Bloomberg, цитиран от Дарик. Вчера израелският минитър на отбраната в оставка Матан Вилнай прогнозира, че Тел Авив е готов за 30 дневен конфликт, в който реалните бойни действия ще продължат само 3 дни на няколко фронта - Иран, ивицата Газа и Южен Ливан и загубите ще са около 500 убити. 
Силовите ведомства в Израел последователно докладваха, че са готови за война. Властите успокоиха населението, че системите за противовъздушна защита "Железен купол" и "Хец" ще предотвратят ответен ракетен удар от страна на Иран. По данни на израелското разузнаване, до няколко месеца или най-късно следващата пролет Техеран ще има атомна бомба в арсенала си. 
Тел Авив смята да се възползва от предизборната ситуация в САЩ, с надеждата, че настоящият президент Барак Обама няма да откаже помощ на най-важния си съюзник в Близкия Изток.  Засега участието на Вашингтон в евентуален удар срещу Иран не е гарантирано. Огромния фискален дефицит на САЩ и на практика блокираните до изборите преговори за федералния бюджет правят такава операция трудно осъществима от финансова гледна точка.
Американският министър на отбраната Лион Панета коментира, че не вярва намеренията на Израел за самостоятелен военен удар да са сериозни, но добави, че употребата на сила срещу Иран остава възможен вариант.
Израел ще трябва да действа преди Техеран укрепи атомните си комплекси до "зоната на неуязвимост", в която иранските подземни съоръжения за обогатяване на уран ще бъдат недосегаеми за израелските въздушни удари.
Социологическите проучвания показват разделение в Израел спрямо евентуална война. Около 46 процента от израелците са против атака срещу Иран без подкрепата на САЩ, но през март делът на противниците на такава операция е бил 58%.
Позитивен момент за Израел в момента е и гражданската война в Сирия, която е проводник на влиянието на Иран в региона. Така при евентуален удар срещу Иран, масирана ответна акция на Хизбула е е по-малко вероятна, защото властите в Дамаск са заети с потушаването на бунта срещу Башар Асад.
Пазарите също реагират на очакванията за военен конфликт в Близкия Изток. Цената на застраховане на израелския дълг срещу неплатежоспособност се покачи до 155 пункта, по данни на CMA, а шекелът достигна близо 15-месечно дъно от 0.2467 долара.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив